Kanada Hapishanelerindeki Kadinlarin Yaklasik Yarisi Yerlilerden Olusuyor

Kanada'da yapilan çalisma, ülke genelindeki kadin hapishanelerinde bulunan mahkumlarin yarisina yakininin yerlilerden olustugunu ortaya koydu.

Kanada Islahevleri Müfettisi Ivan Zinger'in hazirlandigi ve kurumun resmi sitesinden yayimlanan raporda, "Yerliler, toplam nüfusun yüzde besinden daha azini olusturmasina ragmen, federal hapishanelerdeki erkek nüfusunun yaklasik yüzde 32'si ve kadin cezaevlerindeki nüfusun da yüzde 48'ini yerliler olusturuyor." ifadesi kullanildi.

Raporda, tutuklu yerli kadinlarin sayisinin artmaya devam ettigi ve tüm mahkum kadinlarin yüzde 50'sine yaklastigi belirtilerek, 21 Ocak 2020'de yüzde 30 olan bu oranin, yeni tarihi zirveye ulastigi bildirildi.

Ayrica raporda, "Çok yakin gelecekte Kanada'da, tüm hükümlü kadinlarin yarisinin, yerli kökenli olacagi üzücü dönüm noktasina ulasilacak. Yüzde 50 esigini asmak, Kanada'nin tutukevlerindeki nüfusun yerlilestirilmesini tersine çevirmeye yönelik mevcut çabalarin istenen etkiye sahip olmadigini ve çok daha cesur ve hizli reformlarin gerekli oldugunu gösteriyor." degerlendirmesi yapildi.

Istatistiklerin, ülkede toplam mahkum sayisinin azalma egiliminde oldugunu gösterdigine isaret edilen raporda, buna karsilik yerli mahkum sayisinin arttigi kaydedildi.

Raporda, son 10 yilda Kanada'daki toplam yerli mahkum sayisi yüzde 18,1 artarken, yerli olmayan tutuklu sayisinin ayni dönemde yüzde 28,26 azaldigi aktarildi.

Kaynak: AA