'Omicrondan Korunmak Için Hatirlatma Asisi Ihmal Edilmemeli'

Omicron varyantinin digerlerine göre çok sayida mutasyon içerdigini ve farkli özellikler tasidigini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Günümüzde Covid-19 için kullanilan asilarin, omicron varyanti ile gelisen ciddi hastalik, hastaneye yatis ve ölüme karsi korudugu tahmin edilmektedir. Bu nedenle omicron varyanti, asi ve hatirlatma dozunun önemini ortaya koymaktadir” dedi.

'Omicrondan Korunmak Için Hatirlatma Asisi Ihmal Edilmemeli'


Dünya Saglik Örgütü’nün 26 Kasim 2021 tarihinde omicron olarak adlandirilan B.1.1.529 varyantini bildirdigini belirten Liv Hospital Samsun Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastaliklari Klinigi’nden Prof. Dr. Mustafa Sünbül uyarilarda bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sünbül, ilk kez Güney Afrika Cumhuriyeti’nde saptanan omicron varyantinin digerlerine göre çok sayida mutasyon içerdigini ve farkli özellikler tasidigini belirterek, “Dünya Saglik Örgütü bu virüsü endise verici mutant olarak izlemeye almistir. Su ana kadar dünyada çok sayida ülkede vaka rapor edilmistir. Ülkemizde de yakin zamanda 6 vaka bildirilmistir. Omicron varyantinin orijinal Covid-19 virüsünden daha kolay ve hizli yayiliyor. Amerikan Hastalik Kontrol Merkezi, omicron ile enfekte bir kisinin eger hastalik bulgulari yok veya asili ise çok daha hizli yayildigini ve hastaligi diger kisilere bulastirdigini bildirmektedir” diye konustu.



“HASTANEDE KALMA SÜRESI ARTABILIR”

Omicron varyantinin sebep oldugu hastalik hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Sünbül, “Omicron ile enfeksiyonun Delta ve diger varyantlarla kiyaslandiginda daha ciddi hastalik yapip yapmadigi net olarak bilinmemektedir. Güney Afrika’dan bildirilen ilk verilere göre omicron ile hastalik geçirenlerin hastanede kalma süresi uzamaktadir. Yine diger varyantlara göre omicron ile gelisen hastalik semptomlarinin farkli olduguna dair bilgi de yoktur. Ilk raporlara göre genç bireylerde daha hafif semptomlarla seyrettigi bildirilmektedir. Omicron varyantinin diger bir özelligi ise asisi tam olanlarda veya daha önce Covid-19 hastaligi geçirenlerde diger varyantlarla kiyaslandiginda yeniden enfeksiyon geçirme riskinin artmis olmasidir” seklinde konustu.



COVID-19 ASILARI ZAMANINDA YAPTIRILMALI

Covid-19 asilarinin omicron varyanti üzerine etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Sünbül, “Günümüzde Covid-19 için kullanilan asilarin, omicron varyanti ile gelisen ciddi hastalik, hastaneye yatis ve ölüme karsi korudugu tahmin edilmektedir. Bu nedenle omicron varyanti, asi ve hatirlatma dozunun önemini ortaya koymaktadir. Amerikan Hastalik Kontrol Merkezi 5 yas ve üstü tüm bireylerin asilanmasini tavsiye etmektedir. Ayrica 18 yas ve üstü kisilerin de eger baslangiçta Janssen ile asilanmislarsa en az 2 ay sonra, Moderna veya Pfizer-BioNTech ile asilanmislarsa en az 6 ay sonra hatirlatma dozunu yaptirmalarini önermektedir” ifadelerini kullandi.

MASKE VE MESAFE KURALLARI MUTLAKA UYGULANMALI

Omicron varyantinin günümüzde yaygin olarak kullanilan PCR testleri ile saptanabilecegini vurgulayan Prof. Dr. Sünbül, “Omicron ile gelisen ciddi hastalik formlarinda mevcut tedaviler etkili görünmektedir. Covid-19 için bilinen koruma önlemlerine uyulmalidir. En etkili yöntem virüs yayilimini azaltmak için; diger kisilerle aradaki mesafenin en az bir metre olmasina dikkat etmek, agiz ve burnu tam kapatan maske kullanmak, pencereleri açarak havalandirmayi saglamak, kalabalik ortamlardan uzak durmak, el hijyenine dikkat etmek ve asilanmaktir” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: İHA