AB Liderleri Dogu Ortakligi Bünyesindeki 5 Ülkenin Liderleriyle Görüstü

Avrupa Birligi (AB) yönetiminde AB üyesi ülkelerin liderleri, Dogu Ortakligi kapsamindaki Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan ve Ermenistan’in liderleriyle Brüksel’de bir araya geldi. Zirvede konusan Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ile 14 Aralik’ta yaklasik 5 saat süren görüsmelerin yapici bir atmosferde gerçeklestigini kaydetti.

Avrupa Birligi (AB) üye ülkeleri ve Dogu Ortakligi üyesi ülkelerin liderleri, 6. Dogu Ortakligi Zirvesi için Brüksel’de bir araya geldi. AB Konseyi Baskani Charles Michel’in baskanliginda baslayan zirveye Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan da katildi.

Zirvede bulunan dogu ortaklari Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova Cumhuriyeti ve Ukrayna oldu. Belarus, Dogu Ortakligina katilimi askiya alindigi için toplantilarda yer almadi. AB Konseyi Baskani Charles Michel’in baskanlik ettigi toplantida Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de AB’yi temsil etti.

Aliyev: "Pasinyan ile görüsme yapici geçti"

Zirvede konusan Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Azerbaycan-AB iliskilerinin basariyla gelistigine dikkat çekerek 2018 yilinda Avrupa Birligi ile Azerbaycan arasindaki “Ortaklik Öncelikleri” belgesinin önemini vurguladi. Azerbaycan ile Avrupa Birligi arasinda yeni bir ortaklik anlasmasi için çalismalarin yüzde 90’dan fazlasinin tamamlandigini kaydeden Cumhurbaskani Aliyev, belgenin geri kalaninin önümüzdeki dönemde müzakereler sonucunda tamamlanmasini umdugunu ifade etti.

Aliyev, AB Konseyi Baskani Charles Michel’in bu yilin Temmuz ayinda Azerbaycan’in da aralarinda bulundugu Güney Kafkasya bölgesine yaptigi ziyareti ve ziyaret sirasinda kendisi ile yaptigi görüsmeleri hatirlatarak bölgesel konularda detayli görüsmelerin yapildigini belirtti.

Michel’e bölgesel konulari gündemde tutmasi ve bu süreçlere katki ve desteginden dolayi tesekkür eden Aliyev, kendisi ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan arasinda 14 Aralik’ta Michel’in girisimiyle yaklasik 5 saat süren görüsmelerin yapici bir atmosferde gerçeklestigini kaydetti.

Charles Michel’in Ermenistan ile Azerbaycan arasindaki iliskilerin normallesmesine katkisini vurgulayan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Michel’in baslattigi görüsmelerin son derece pratik ve ayrintili oldugunu vurguladi. Aliyev görüsmede, Ermenistan-Azerbaycan iliskilerinin normallestirilmesi, sinirlarin çizilmesi, basta demiryollari olmak üzere ulasim altyapisinin insasi gibi konulari ele aldiklarini söyledi.



Ermenistan’a yönelik olumlu sinyaller verdi

6. Dogu Ortakligi Zirvesi’nde Ermenistan ve Azerbaycan arasindaki yapici atmosfere dikkat çeken Aliyev, Avrupa Birligi’nin böyle bir ortamin olusturulmasindaki olumlu rolünü vurgulayarak böyle firsati kaçirmamanin ve firsattan yararlanarak bölgede kalici barisi saglamak için çabalara devam etmenin önemini kaydetti.

Aliyev, önceki yillarda Ermenistan’in uluslararasi olaylar sirasinda Azerbaycan’a karsi genellikle asilsiz, suçlayici açiklamalar yaptigini vurgulayarak bu sefer böyle bir olayin yasanmamasini olumlu olarak degerlendirdigini ve bunun Ermenistan ile Azerbaycan arasindaki iliskilerin normallesmesi için verimli bir zemin olusturdugunu söyledi.



Aliyev, AGIT Minsk Grubu’nun rolüne de deginerek Azerbaycan ve Ermenistan arasinda 28 yildir yapilan görüsmelerden bir sonuç çikmadigini kaydetti.

Azerbaycan’in AGIT Minsk Grubu’ndan yeni jeopolitik gerçeklige uygun bir yanit bekledigini belirten Aliyev, Azerbaycan tarafinin, Minsk Grubu’nun Ermenistan ile Azerbaycan arasinda bir baris anlasmasinin hazirlanmasinda, sinirlarin belirlenmesinde, insanlar arasinda temaslarin kurulmasinda, güven artirici önlemlerde ve diger konularda yardimci olabilecegine inandigini söyledi.



AB’den Azerbaycan’a teknik ve mali yardim beklentisi

Isgalden kurtarilan topraklardaki mayin tehlikesine deginen Aliyev, Azerbaycanli sivillerin mayinlardan zarar gördügünü ve su ana kadar mayin patlamalari sonucunda yaklasik 200 kisinin hayatini kaybettigini veya yaralandigini söyledi.

Aliyev, mayin sorununun ortadan kaldirilmasi için Avrupa Birligi ve üye devletler tarafindan Azerbaycan’a teknik ve mali yardim saglanmasinin önemine vurgu yapti.

Avrupa Birligi ile Azerbaycan arasinda enerji alaninda isbirligine de dikkat çeken Aliyev, bu iliskilerin ayni zamanda stratejik bir ortaklik oldugunu kaydetti.

Aliyev, 3 bin 500 kilometre uzunlugundaki Güney Gaz Koridoru’nun 21. yüzyilin en büyük altyapi projelerinden biri oldugunu vurgulayarak projenin son bileseni olan Trans-Adriyatik Boru Hatti’nin devreye alinmasiyla Azerbaycan gazinin Avrupa’ya ulastirildigini söyledi.

Azerbaycan gazinin halihazirda üç AB ülkesine (Italya, Yunanistan ve Bulgaristan) teslim edildigini kaydeden Aliyev, gelecekte Azerbaycan’in gaz ihracat cografyasini diger AB üye ülkelerine genisletmeyi planladigini belirtti.

Azerbaycan gazinin AB pazarina güvenilir ve yeni bir kaynak olarak ulastirildigini belirten Cumhurbaskani Aliyev, son dönemde yasananlarin da çesitlendirmenin enerji güvenligi açisindan önemini gösterdigini söyledi.



Cumhurbaskani Ilham Aliyev , Ermenistan-Azerbaycan iliskilerinin normallesmesine katkilarindan dolayi Avrupa Birligi Konseyi’ne tesekkür etti.
Kaynak: İHA