Whatsapp Yazismalari Delil Niteliginde Sayildi Açiklamasi Isçiler Tazminatsiz Isten Çikartildi

Izmir’de korona virüs önlemleri kapsaminda uygulanan kapanmalarda, saglik çalisanlarinin konaklamasi için hizmet veren otel personelleri WhatsApp üzerinden ise geri çagrildi. WhatsApp üzerinden gelen mesajlarin geçerliliginin olmadigini ileri süren ve tüm uyarilara ragmen ise gelmeyen, bu sebeple de is akitleri feshedilen personeller solugu mahkemede aldi. Yerel mahkeme ise Yargitay’in aldigi emsal karara atifta bulunarak, WhatsApp yazismalarini delil sayip, isvereni hakli buldu.

Whatsapp Yazismalari Delil Niteliginde Sayildi Açiklamasi Isçiler Tazminatsiz Isten Çikartildi
Geçtigimiz dönem tüm yurtta, korona virüs (Covid-19) önlemleri kapsaminda çesitli sektörler kapanmaya giderek, hizmete ara verdi. Bu sektörlerden birisi de konaklama sektörü oldu. Ancak Saglik Bakanligi’nin aldigi karar dogrultusunda, korona virüs tedavisinde görev alan saglik çalisanlari ile tedaviye muhtaç, yalniz yasayan yasli vatandaslara otellerin hizmet verebilmesi konusunda istisnai bir durum söz konusu oldu. Önce kapanmaya giden ardindan bu istisna dogrultusunda saglik çalisani ve yardima muhtaç kisilere hizmet vermeye baslayan oteller, izne çikardiklari personelleri geri çagirdi. Bu otellerden birisi de Izmir’deydi. Izmir’de hizmet veren bir otel, bu durum dogrultusunda yeniden hizmet verme karari alarak, izne çikardigi personelleri Whatsapp üzerinden geri çagirdi. Bazi personeller yapilan çagri üzerine islerine geri dönerken, bazi personeller ise saglik açisindan ne gibi önlemler alindigini sorgulayarak ve WhatsApp üzerinden yapilan çagrilmanin geçerli olmadigini iddia ederek islerine geri dönmedi.

Is akitleri feshedildi

Bazi otel personellerinin yapilan tüm uyarilara ragmen, çagrilara kulak asmayarak ise gelmemesi sonucu otel yönetimi, bu personellerin is akdine son verdi. Isten çikartilan personeller ise solugu mahkemede aldi.

Emsal karar: WhatsApp yazismalari delil niteliginde

Is akitlerine son verilen personellerin otele karsi açmis oldugu davanin karar durusmasi Izmir 5. Is Mahkemesi’nde görüldü.

Durusmada taraf avukatlari yer alirken, savunmalar dinlendi. Taraf avukatlarinin iddialarinin ardindan mahkeme heyeti, Yargitay’in ’Yasada; Uyusmazlik konusu vakialari ispata elverisli yazili veya basili metin, senet, çizim, plan, kroki, fotograf, film, görüntü veya ses kaydi gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi tasiyicilari bu Kanuna göre belgedir’ yazilidir. Bu düzenleme ile mail yazismalari da belge olarak kabul edilmistir’ kararina atifta bulunarak, WhatsApp yazismalarini delil niteliginde saydi. Otelin korona virüs tedbirleri kapsaminda önlem aldigini, turuncu çember sertifikasini bulundurduguna da kanaat getiren mahkeme, personellerin tazminatsiz isten çikarilmalarini hakli buldu.

"WhatsApp yazismalarinin delil niteliginde oldugu tartismasiz"

Mahkemenin aldigi kararin önemine vurgu yapan otelin taraf avukati Ali Onar, WhatsApp yazismalarinin artik Türk hukukunda yazili delil niteliginde kabul edilmesinin tartismasiz olduguna degindi. Avukat Ali Onar, "Bilindigi gibi pandemi döneminde bazi sektörler kapanmaya gitti. Bu sektörlerden biri de otelcilik sektörüydü. Ancak burada Saglik Bakanligi tarafindan istisnai bir durum olusturuldu. Bakanlik, saglik çalisanlarina ve tedaviye muhtaç, yalniz yasayan yasli vatandaslara otellerin hizmet vermesi konusunda izin verdi. Bu çok faydali bir hizmetti. Bu hizmeti verecek olan oteller de tabi ki kapanmalarini iptal ederek personellerini geri çagirdilar. Müvekkili oldugumuz otel de personellerini WhatsApp üzerinden bilgilendirerek ise geri çagirdi. Bu bilgilendirme ve geri çagirmanin ardindan bir kisim personel isine geri döndü ancak isine geri dönmeyen personeller de oldu ve ise geri baslamadilar. Bunun üzerine yasal prosedür islendi ve çalisanlarin hizmet akitlerine son verildi.

Hizmet akitlerine son verilmesinin akabinde ilgili otele dava açildi. Açilan davada gerekli tedbirlerin alinmadigi ve WhatsApp üzerinden yapilan bilgilendirmenin geçerlilik tasimadigi iddia edildi. Yargilama neticesinde iki temel dayanak kuruldu. Bu temel dayanaklardan bir tanesi, otelin almis oldugu tedbirlerin, Saglik Bakanliginin kriterlerine uygun oldugu; yani baska bir deyisle Saglik Bakanliginin kriterlerine göre sözlesmenin yapildigi ve turuncu çember sertifikasi almis bir otelin is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yerine getirdigine kanaat getirildi.

Bir diger önemli husus ise WhatsApp üzerinden yapilan bildirimlerin, artik Yargitay kararlari dogrultusunda geçerli bir bildirim oldugu, delil niteliginde oldugu yönünde karar verilmis oldu. Bizim açimizdan is hukuku anlaminda, iki temel hususta da mahkeme degerli ve önemli bir karar vermis oldu. Mahkeme böylelikle WhatApp yazismalarinin artik Türk hukukunda yazili delil niteliginde kabul edilmesinin tartismasiz olduguna karar vermis oldu" açiklamasinda bulundu.

"Mahkeme, Yargitay’in vermis oldugu kararlara atifta bulunarak bu karari verdi"

Avukat Ali Onar, yerel mahkemenin, Yargitay’in verdigi emsal karara atifta bulunarak bu karari aldigini söyleyerek, "Bu yerel mahkeme tarafindan verilen bir karar ancak, is sagligi ve güvenligi bakimindan mahkeme, Yargitay’in vermis oldugu kararlara atifta bulunarak bu karari verdi. Özellikle WhatsApp yazismalari, güncel hukukumuza yeni giren kararlardan birisi. Is sagligi ve güvenligi bakimindan mahkeme de özellikle pandemi kosullarini degerlendirerek, bu sekilde Yargitay kararlarina atifta bulunmus oldu" diye konustu.

Kaynak: İHA