Türkiye'den 11 Ayda 8,2 Milyar Dolarlik Hububat Ve Bakliyat Ihraç Edildi

TIM Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Mahsum Altunkaya: 'Yil sonu hedefimiz olan 7,5 milyar dolari da geride biraktik. Bu anlamda sektörümüzün basarilari rakamlara yansiyor. Gelecek yil ise bu rakamlari da asip ticaretimizi daha da gelistirmeyi hedefliyoruz'

FIRAT ÖZDEMIR - Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörünün yilin 11 aylik döneminde ihracati 8 milyar 215 milyon 42 bin dolara ulasti.

AA muhabirinin Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) verilerinden derledigi bilgiye göre, verimli topraklara sahip Türkiye, ocak-kasim döneminde 214 ülkeye 9,7 milyon ton hububat, bakliyat ve yagli tohum gönderdi.

Sektörün ihracati, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 25,9 artarak 8 milyar dolari asti.

Kaliteli ve aromasiyla dünyadaki tedarik zincirlerinden talep gören Türk tarim ürünleri en fazla 3 milyar 234 milyon 885 bin dolarla Orta Dogu ülkelerine ulastirildi. Orta Dogu ülkelerini, 1 milyar 927 milyon 305 bin dolarla Afrika ve 860 milyon 740 bin dolarla Avrupa ülkeleri izledi.

- Sektörün gözde pazari Irak

Ülke bazinda en çok gelir ise 1 milyar 453 milyon 964 bin dolarla Irak'tan elde edildi. Bu ülkeyi, 507 milyon 18 bin dolarla Suriye ile 473 milyon 469 bin dolarla ABD takip etti.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Mahsum Altunkaya, AA muhabirine, ihracatçilarin basarili ticaretine devam ettigini söyledi.

Dis satimda geçen yila göre önemli ivme kazanildigini belirten Altunkaya, dünyanin birçok ülkesinde ticareti sürdürdüklerini ve yeni pazar arayislarina devam ettiklerini ifade etti.

Ülkeye daha fazla gelir saglanmasi için gayret gösterdiklerinin altini çizen Altunkaya, sunlari kaydetti:

"Geçen yil toplam 7 milyar 298 milyon 64 bin dolar olan ihracat degeri bu senenin 11 ayindaki 8 milyar 215 milyon 42 bin dolarla asildi. Yil sonu hedefimiz olan 7,5 milyar dolari da geride biraktik. Bu anlamda sektörümüzün basarilari rakamlara yansiyor. Gelecek yil ise bu rakamlari da asip ticaretimizi daha da gelistirmeyi hedefliyoruz."
Kaynak: AA