Muratpasa'da Kullanilmayan Kiyafetler, Ögrencilere Burs Oluyor

Antalya’da, Çevreci Komsu Kart projesiyle geri dönüsüm ekonomisi olusturan Muratpasa Belediyesi, simdi de giysi bagis otomatlariyla kiyafetten ayakkabi ve çantaya kullanilamayacak durumda olan tekstil ürünlerini üniversite ögrencileri için bursa dönüstürüyor.

Muratpasa'da Kullanilmayan Kiyafetler, Ögrencilere Burs Oluyor


Cam, kagit, metal ve plastik gibi nitelikli atiklarinin geri dönüsümünü saglayan Muratpasa Belediyesi’nin ödüllü geri dönüsüm projesi Çevreci Komsu Kartla artik tekstil atiklari da toplaniyor. Giysiden, ayakkabi ve çantaya ilçe sakinlerin kullanmadiklari kiyafetler ya da kullanilmayacak hale gelen tekstil ürünleri evlerden aliniyor ve karsiliginda Çevreci Komsu Karta para yükleniyor.

“Ilçe sakinleri para kazaniyor”

Muratpasa Belediyesi’nin, Çevreci Komsu Kart projesi, Nisan 2016’da basladi.

Iki mahallede baslayan pilot çalismalarin ardindan projede Antalya’nin 513 nüfuslu ilçesinin 55 mahallesinde uygulanmaya baslandi. Projeyle, evlerde cam, plastik, kagit ve metalden olusan nitelikli atiklari çöpe atmayip ayristiran ve belirlenen gün ve saatte sokagindan geçen ekiplere teslim eden ilçe sakinleri para kazanmaya basladi.



“17 milyon 979 bin 757 kilo atik toplandi”

Projenin uygulandigi ilk günden bu yilin kasim ayi sonuna kadar geçen sürede 17 milyon 979 bin 757 kilogram nitelikli atik toplandi. Bunun karsiliginda 6 milyon 139 bin 775 lira kartlara yüklendi. Ilçe sakinleri projenin ilk döneminde kazandiklari parayi sadece anlasmali marketlerde kullanabilirken Çevreci Komsu Kart, bu yil para kart özelligi de kazandi. Çevreci Komsu Kart, kredi karti pos cihazi olan her yerde, online alisveriste kullanilabiliyor, ATM’lerden nakit olarak çekilebiliyor.

“Ihtiyaç sahiplerine ulasiyor”

Türkiye Belediyeler Birligi’nden üniversitelerde birçok kurumdan ödül alan Çevreci Komsu Kart projesi, adeta geri dönüsüm ekonomisi olustururken simdi bir sosyal sorumluluk projesini de baslatti. Ilçede 4 noktaya yerlestirilen giysi bagis noktalariyla geri dönüsüme gönderilen tekstil ürünleri üniversite ögrencileri için bursa dönüsüyor. Kullanabilecek durumda olanlar ise belediyenin sosyal yardim merkezinden ihtiyaç sahiplerine ulastiriliyor.

“Geri dönüsüme gönderiliyor”

Giysi bagis noktalarinda bulunan otomatlar, Çevreci Komsu Kart, kimlik karti ve Antalya’nin sehir içi toplu ulasim kartiyla çalisiyor. Üç karttan birinin otomata okutulmasiyla birlikte otomatin kapagi açiliyor. Açilan kapaktan tekstil ürünleri atiliyor ve bir el isaretiyle otomatin kapagi kapatiliyor. Düzenli aralikla kontrol edilen bagis noktalarindan çikan kullanilamayacak durumda olan tekstil ürünleri geri dönüsüme gönderiliyor. Muratpasa Belediyesi buradan elde ettigi geliri üniversite ögrencilerine burs olarak aktaracak. Giyilebilir durumdakiler ise belediyenin sosyal yardim merkezinde temizlenip ütülenip ihtiyaç sahiplerine ulastirilacak.
Kaynak: İHA