Mersin'de 'Alata Azmani' Cinsi Muzun Hasadi Yapildi

İçel'de Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü AR-GE uzmanlarinin çalismalari sonucunda gelistirilen ve deneme sahalarinda dikimi yapilan muz çesidi "Alata Azmani"nin hasadi yapildi.

Enstitü yerleskesinde yapilan hasada, İçel Valisi Ali Ihsan Su, Erdemli Kaymakami Avni Kula, Erdemli Cumhuriyet Bassavcisi Yasar Özkan, Enstitü Müdürü Davut Keles ve Ziraat Odasi Baskani Rasim Sahin katildi.

Vali Su, gazetecilere, enstitünün muz islah çalismalarini 2006 yilindan bu yana araliksiz sürdürdügünü belirtti.

Enstitü tarafindan islahi yapilan "Alata Azmani" muzunun 2019'da tescil ettirildigini ve özel sektörün hizmetine sunuldugunu ifade eden Su, "2020'de 2 milyon, 2021'de 3 milyon fide satisiyla yaklasik 25 bin dekar alanda dikimi yapildi. Bu alan Türkiye üretiminin yaklasik yüzde 20’sini karsilamaktadir. Söz konusu muzun kalite ve verimi oldukça yüksek. Islahi yapilan muz çesidinden çiftçiler fazlasiyla istifade ederek kazanç elde edecek." diye konustu.

Enstitünün 6 yeni muz çesidini de tescile sundugunu hatirlatan Su, muzun yaninda tüm meyve ve sebze çesitlerinin islahina yönelik çalismalarin da yürütüldügünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA