Karadeniz'den Ihracatin Artmasi Samsun'daki Limanlari Hareketlendirdi

Samsun Liman Baskan Vekili Hasan Özer: 'Samsun'daki limanlardan yurt disina 2019 yilinda 1 milyon 726 ton ürün gönderilirken, bu rakam geçen yil 2 milyon 879 tona çikti. Bu yil sonunda ise 3 milyon tona yükselmesini bekliyoruz'

FATIH MEHMET KÜRKÇÜ - Karadeniz'den ihracat artinca Samsun'daki limanlarda yük bosaltan ve yüklenen agir tonajli gemi trafiginde de yogunluk oldu.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi verilerine göre, bu yilin ocak-ekim döneminde 1 milyar 58 milyon dolarlik ihracata ulasan Samsun, bu gerçeklesmeyle, 2023 yilinda ulasilmasi planlanan 1 milyar dolarlik ihracat hedefini 10 ayda yakaladi.

Samsun Liman Baskan Vekili Hasan Özer, AA muhabirine, Kovid-19 salgini sonrasi ticaretin ve deniz trafiginin arttigini söyledi.

Samsun Port, Yesilyurt, Eti Bakir ve Toros limanlarindaki islem hacminde bu yil geçen yila göre yüzde 10 artis oldugunu belirten Özer, "Samsun'daki limanlardan yurt disina 2019 yilinda 1 milyon 726 ton ürün gönderilirken, bu rakam geçen yil 2 milyon 879 tona çikti. Bu yil sonunda ise 3 milyon tona yükselmesini bekliyoruz." dedi.

Samsun Port Limani'ndan daha çok Rusya'ya narenciye ürünleri gönderildigini ifade eden Özer, Akdeniz ülkelerine klinker (çimento üretiminde kullanilan dogal kalker taslari ve kil karisimi) ile kedi kumu da denilen bentonit, Afrika ülkelerine de un gönderildigini dile getirdi.

Yesilyurt Limani'ndan ise Güney Amerika ülkeleri Sili ve Peru ile Ingiltere'ye kütük demir ihraç edildigini söyleyen Özer, bu yil geçen yila göre kütük demir ihracatinda yüzde 50, klinker ihracatinda yüzde 10 artis oldugunu belirtti.

Özer, "Pandeminin olumsuz etkisine ragmen bu yükselis olmustur. Pandemi sürecinin atlatilmasiyla bu rakamlarin daha hizli yükselise geçecegine inaniyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA