Her Gün Binlerce Ögrenciye Yemek Yaparak 'Isin Mutfaginda Pisiyorlar'

Egitim ögretime 400 ögrenciyle devam eden Balikesir'deki Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ayni yerleskedeki uygulama oteli sayesinde hem gastronomi hem de konaklama hizmetleri alanlarinda sektöre kalifiye elemanlar yetistiriyor Okul müdürü Ismail Koca: 'Otelimiz bütün misafirlerimize açiktir, herkes istedigi kadar gelip misafirimiz olabilir. Ayrica Karesi ve Altieylül'de tasimali egitim yapan okullarin yemeklerini yapiyoruz. Yaklasik 2 bin 500 ögrencinin her gün yemeklerini temin ediyoruz'

MIRAÇ KAYA - Balikesir'deki Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ögrenciler, tasimali egitim gören ögrenciler için yemek pisirerek, gastronomi alaninda gelecege hazirlaniyorlar.

Karesi ilçesi Maltepe Mahallesi'nde yer alan okuldaki 2 alanda 400 ögrenci, teorik egitimlerinin yani sira lisenin yanindaki 45 oda ve 90 kisi kapasiteli uygulama otelinde ve çevredeki isletmelerde staj görüyor.

Kentte 2 bin 500'e yakin tasimali egitim ögrencisinin yemeklerini hazirlayan Yiyecek ve Içecek Hizmetleri Alani ögrencileri, mutfakta çalisarak tecrübe kazaniyor.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alani ögrencileri de otelde görev yaparak mezun olduktan sonra donanimli bir sekilde is hayatina atiliyor.

Okul müdürü Ismail Koca, AA muhabirine, okulun turizm ve otelcilik lisesi niteliginde oldugunu söyledi.

Ögrencileri meslege hazirlama noktasinda uygulama oteli ve tasimali egitim yemekleri hizmetinin önemine isaret eden Koca, su bilgileri paylasti:

"150'ser kisilik salonlarimizin oldugu, çesitli organizasyonlarin da gerçeklestirilebildigi otelimiz bütün misafirlerimize açiktir, herkes istedigi kadar gelip misafirimiz olabilir. Ayrica Karesi ve Altieylül'de tasimali egitim yapan okullarin yemeklerini yapiyoruz. Yaklasik 2 bin 500 ögrencinin her gün yemeklerini temin ediyoruz. Ortaögretim düzeyinde kalifiye elemanlarini da burada yetistiriyoruz. Turizmde gelismis birçok ile stajyer ögrenci gönderiyoruz. Kurumsal çalistigimiz 8-10 isletme mevcut. 5 yildizli otellerle çalisiyoruz, çocuklarimizin bu otellerde yer alarak daha çok deneyim kazanmasini sagliyoruz. Balikesir'e yetismis elemanlarin hem gastronomi hem de turizm yönünden istihdam saglamalarina yardimci oluyoruz."

- "Mezunlarimiz çok güzel rakamlara is bulabiliyor"

Koca, ögrencilerin her egitim ögretim yilinda nisan ayindan itibaren uygulama yapmak için turizm isletmelerinde pratik egitim gördügünü dile getirdi.

Uygulama otelinde ise sezonun 1 Eylül'de basladigini anlatan Koca, "Burada çalisarak para da kazanan ögrencilerimiz otelde mutfak, servis, resepsiyon ve kat hizmetleri olmak üzere 4 bölümde uygulamali olarak derslerini yapiyorlar." dedi.

Ismail Koca, gastronomi ögrencilerinin mutfakta profesyonel usta ögreticiler esliginde yemekler hazirladigini belirtti.

Mezunlarin turizmin gelistigi bölgelerde çalistigini vurgulayan Koca, söyle devam etti:

"Biz 6 yillik bir okuluz, su an Balikesir'deki birçok tesisin, restoranin mutfaginda benim ögrencilerim var. Balikesir'de turizm ve otelcilik sektörü yogun bir sekilde gelisiyor. Buna bagli olarak da mezunlarimiz çok güzel rakamlara is bulabiliyor. Su an özellikle gastronomi çok gündemde. Bu yüzden Yiyecek ve Içecek Hizmetleri Alanina çok fazla talep var. Bizim su anki kontenjanimiz her iki bölümümüzde de tamamen dolu. Bundan dolayi 9 veya 10'uncu sinifa nakil gelmek isteyen ögrencileri alamiyoruz."

- "Meslege hizli hazirlaniyoruz"

Yiyecek ve Içecek Hizmetleri Alaninda görevli ögretmen Senay Bayhan da ögrencilerin atölyelerde uygulama yaparak sektöre rahatlikla hazirlanabildigini ifade etti.

Ayni alandan ögrenci Mehmet Alper Karakus, yogun çalistiklarini dile getirerek, "Seflerimiz, ögretmenlerimiz yardimci oluyor. En güzeli de meslege hizli hazirlaniyoruz. Stajimi Bodrum'da yapmistim. Oradan yine çagiriyorlar. Hocalarimiz is bulmamiz konusunda çok yardimci oluyor. Meslegimize devam ettigimiz için elimizde belgeler de oluyor. O belgelerin de bize çok katkisi oluyor." diye konustu.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alani ögrencisi Damla Dayi ise bu okulu, ögrencilerine is imkani sunarak sehir disina gönderdigi için tercih ettigini aktardi.

Uygulama Otelinin ön büro bölümünde çalistigini kaydeden Dayi, "Misafirlerimizin otele giris ve çikis islemlerini yapiyoruz, sorunlari çözmek için yardimci oluyoruz. Döner sermayeden çalistigimiz saate göre para da aliyoruz. Okulum bittikten sonra hem çalisip hem de okumayi planliyorum." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA