Gala Gölü Milli Parki Göçmen Kuslari Agirliyor

Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kus Bilimci Mustafa Kaya: 'Kuzeydeki sulak alanlarin donmasiyla besin sikintisi çeken flamingolar güneye dogru gelir, en uygun ortam da Gala Gölü olunca burada konaklarlar. Burada uygun yasam alanini bulur ve rahatsiz edilmezler. Bu sene flamingolarin gelmesiyle gölde ayri bir güzellik yasaniyor'

GÖKHAN BALCI - Trakya'nin önemli sulak alanlarindan Gala Gölü Milli Parki, havalarin sogumasiyla kislayan göçmen kuslari agirliyor.

Edirne'nin Enez ve Ipsala ilçeleri sinirinda yer alan Meriç Deltasi Sulak Alani'ni da içinde barindiran Gala Gölü Milli Parki'nin kislik misafirleri flamingo ve kugular, bölgeye gelmeye basladi.

Gölde ve çevredeki çeltik sahalarinda konaklayan kuslar, izleyenlere görsel sölen sunuyor.

Bölgeye gelen kuslar arasinda en çok "sulak alanlarin narin kusu" olarak bilinen flamingolar ilgi çekiyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kus Bilimci Mustafa Kaya, AA muhabirine, Gala Gölü Milli Parki'nin kus göç yollari üzerinde önemli bir köprü görevi gördügünü söyledi.

Türkiye'de görülen 484 civarindaki kus türünün 350'den fazlasinin Türkiye'de kuluçkaya yattigini belirten Kaya, Gala Gölü Milli Parki ve çevresindeki sulak alanlarda ise 217 civarinda kus türü bulundugunu ifade etti.

Bölgenin, Türkiye ve dünyanin önemli kus yasam alanlarindan biri oldugunu anlatan Kaya, "Kuzeydeki sulak alanlarin donmasiyla besin sikintisi çeken flamingolar güneye dogru gelir, en uygun ortam da Gala Gölü olunca burada konaklarlar. Burada uygun yasam alanini bulur ve rahatsiz edilmezler. Bu sene flamingolarin gelmesiyle gölde ayri bir güzellik yasaniyor." dedi.

Kaya, milli parkin yilda ortalama 5 bin flamingoyu misafir ettigini belirtti.

Göldeki flamingolarin, dünya genelinde tanimlanan 6 flamingo türünden biri oldugunu ifade eden Kaya, "Son yillarda milli park ve çevresindeki sulak alanlarda çok sayida pelikan, kugu ve flamingo kisi geçiriyor. Binlerce flamingoya ev sahipligi yapan Gala, göçmen kuslar için önemli bir kuluçka alani. Çevresinde göl disinda çeltik arazileri de sulak alan olusturuyor. Bu tarlalarda da çok sayida flamingoyu avlanirken gözlemleyebiliyoruz."diye konustu.

Kaya, son günlerdeki yagislarin kuruyan sulak alanlara çok iyi geldigini, bu sayede göçmen kuslarin konaklama firsati buldugunu kaydetti.

Kaynak: AA