Diyetisyen Uyarisi Açiklamasi 'Konserve Zehirlenmesi Ölümcül Olabilir'

Diyetisyen Melisa Karatas, kapagi bozuk, çizik ya da sismis konservelerin tüketilmemesi uyarisinda bulundu. Karatas, “Bireyler yaz mevsiminde aldiklari sebze ve meyveleri kis aylarinda tüketmek üzere genellikle konserve yapmaktadirlar. Konservelerde türeyen botulizm bakterisi ise ölümcül olabilir” dedi.

Diyetisyen Uyarisi Açiklamasi 'Konserve Zehirlenmesi Ölümcül Olabilir'
Gida zehirlenmesine sebep olan botulizm bakterisi çogunlukla uygun kosullarda hazirlanmayan ve yine saklama kosullari uygun olmayan konservelerde türer. Konserve zehirlenmesi konusunda bilgilendirmede bulunan Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Melisa Karatas, “Türkiye’de 2015-2017 yillari arasinda 446 botulinum zehirlenmesi mevcut. Korkutucu olan ise bu 446 hastanin 36’sinin hayatini kaybetmesidir. Hayatini kaybeden hastalarin birçogunun botulinum bakterisine maruz kalmasi ise kapagi bozuk, çizik ya da sismis konserveleri tüketmis olmasindan kaynaklanmistir" diye konustu.



SÜPHELENDIYSENIZ TADINA BAKMAYIN

Bakanligin verilerine göre gida zehirlenmesi yasayan hastalarin çogunlukla kendi hazirlamis olduklari konserveleri tükettiginin altini çizen Dyt. Melisa Karatas, botulinum zehirlenmesi yasamamak için tüketici olarak hepimizin dikkatli bir sekilde kontrol etmesi gereken noktalar oldugunu belirterek sunlari söyledi:

“Ilk kontrol konservenin kapagi ile baslamalidir. Kapakta kabarma, bombelesme varsa bu clostridium botulinum adli bakterinin üredigini gösterir ve asla tüketilmemesi gerekir. Konservenin son tüketim tarihine bakilmali, gerekli izinlerin alinip alinmadigi kontrol edilmelidir. Evlerde hazirlanan konservenin kapaginda ise bir sorun gözükmese dahi yine de bakteriler olusabilir. Evde hazirlanan konservelerin yapim asamasinda kullanilan metal kapaklar hem konserve hazirlanirken hem de tüketimden önce pas kontrolünden geçmeli. Kapak eger sizdirmissa, küflenme veya paslanma varsa kesinlikle bu konservenin tadina bile bakmamaliyiz. Kapagi açtigimizda renginde, kokusunda, degisiklik varsa bu konserveyi de tüketmeyin. En önemlisi ister kendiniz hazirlamis olun, ister marketten satin almis olun, konserveniz ile ilgili süpheniz varsa kesinlikle tadina bile bakmayin."

DERIN DONDURUCU YÖNTEMINI TERCIH EDEBILIRSINIZ

Uygun kosullarda üretilip saklanan konservelerin tüketiminde herhangi bir sorun bulunmadigini ifade eden Karatas, "Sebze ve meyvelerin mevsiminde tasidigi vitamin ve mineral degerlerini koruyarak tüketmek için evlerde konserve yapmak veya marketlerden almak yanis bir uygulama degildir fakat konserve yapiminda meyve ve sebzelere uygulanan isil islemin, vitamin ve mineral degerlerini yüzde 30 oraninda kaybettirdigi gerçegini unutmamaliyiz. Dogru sekilde dondurulan ürünlerin konservelere göre daha yüksek vitamin ve mineral degerlerine sahip olmasi, yaz mevsimi ürünlerini tüketmek için en iyi yönteminin derin dondurucuda saklamak oldugunu göstermektedir. Bu nedenle derin dondurma yöntemini konserve tüketimine tercih edebilirsiniz" seklinde konustu.



BELIRTILER 12-72 SAAT ARASINDA GÖRÜLÜR

Botulinum bakterisi üremis konservelerin tüketiminde hizli ve ani sekilde nörolojik sikâyetlerin ortaya çiktigini vurgulayan Dyt. Melisa Karatas, "Belirtiler 12 ile 72 saat arasinda görülebilir. Bunlar bulanik görme, isiga hassasiyet, ilerleyici kas gücü kaybi seklinde ortaya çikiyor. Kisa süre içinde ilerleyen hastaligin seyri komaya, felce kadar gidebilmektedir. Zamaninda müdahale edilmeyen vakalarda bu tablo sinir sisteminde kalici hasar veya ölüm ile sonuçlanabilir. Konserve gidalar tükettikten sonra kendinizde veya yakinlarinizda bu sikâyetleri gözlemlerseniz dinlenince geçer demek yerine hizlica en yakin saglik merkezine basvurmalisiniz" diyerek sözlerini noktaladi.

(Metin Akyürek /IHA)
Kaynak: İHA