CHP'li Gürer Açiklamasi 'Maliyetin Altinda Taban Fiyat, Çiftçimizi Bitirmenin Adidir'

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Maliyetin altinda taban fiyat, çiftçimizi bitirmenin adidir." dedi.

Gürer, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin, TBMM'de yaptigi konusmada verdigi rakamlarin, "çiftçiye oynanan oyunun somut yansimasi" oldugunu savundu.

Veriler kamuoyuyla paylasildiktan sonra Tarim ve Orman Bakanliginin açiklamalarinin da "ayri bir skandal" oldugunu öne süren Gürer, "Gerçekleri çarpitip ortaya dökülen durum, Tarim ve Orman Bakanliginin nasil yönetildiginin de somut bir göstergesidir." diye konustu.

Bakanligin, çiftçi, besici, üretici ve süt inekçiligi yapanlara, bundan sonra da yararinin olmayacagini ileri süren Gürer, sözlerini söyle sürdürdü:

"Maliyetin altinda taban fiyat, çiftçimizi bitirmenin adidir. Bakan, bakanligina hakim olmadigi gibi sorunlardan da bihaber durumdadir. Bakanin konusmasinda, fiyatlari verdigi bölümde kuraklik ifadesi hiç geçmemektedir. Arpa maliyetini 1 lira 85 kurus açiklamis, bu yil arpaya verilen taban fiyat 1 lira 75 kurustur. Ithal ettigi güne göre arpa için yurt disina ödenen para da 4 lira 55 kurustur. Kirmizi mercimek maliyet fiyatini bakan, 6 lira 23 kurus açiklamistir. Bakanligin yani TMO'nun verdigi taban fiyat 5 liradir. Kirmizi mercimek piyasada su anda 15 lirayi bulmustur. Çiftçimizden çiktiktan sonra ürünün fiyati üçe katlanmistir. Bakanin nohut için açikladigi maliyet 5 lira 19 kurustur. Bakanligin nohut için verdigi taban fiyat ise 4 lira 5 kurustur. Serbest piyasada nohut tüccar tarafindan 10 liradan satilmaktadir. Gübredeki degisim de çiftçinin belini bükmektedir. Ülke tariminda çok ciddi bir savrulma vardir. Ithalata dayali AKP tarim politikalari iflas etmistir."

Kaynak: AA