Chopin'in Son Piyanosu Memleketi Polonya'da Restore Ediliyor

Polonya asilli piyanist ve besteci Frederic Chopin'in kullandigi son piyano restore ediliyor.



Klasik müzik tarihinin gelmis geçmis en iyi bestecilerinden biri olarak kabul edilen Chopin'in kullandigi kuyruklu piyanonun eski haline getirilmesi için Polonya'nin Varsova kentinde Frederic Chopin Enstitüsü'nde ABD'li piyano uzmani Paul McNulty görevlendirildi.

Enstitünün sözcüsü Laskowski, piyanonun herhangi bir müzik aleti gibi yaslandigini, ancak yaslandikça daha iyi hale gelen kemanin aksine piyanolarda kullanilan ahsabin esnekligini kaybettigini söyledi.

Kuyruklu piyanonun 1950'lerde de restore edildigini, ancak bu restorasyon sirasinda yanlis tellerin kullanildigini dile getiren Laskowski, "Piyanonun bizim için tekrar sarkilar çalacagini umuyoruz. Chopin'in piyanosunun sesini, beste yaparken duydugu gibi duyma sansimiz çok yüksek." dedi.

Laskowski, 1848'de Paris'te prestijli bir piyano yapimcisi olan Pleyel Company'nin kurucusunun oglu ve Chopin'in arkadasi Camille Pleyel tarafindan ünlü besteciye verilen piyanonun, Pleyel tarafindan üretilen en degerli enstrüman unvanina sahip oldugunu sözlerine ekledi.

Paul McNulty de 1950'deki restorasyon için "Modern teller takildi ve bu tonu bozdu." diyerek, enstrümani birkaç gün içinde eski ihtisamina kavusturmayi planladigini söyledi.

Chopin'in ölümünden sonra piyano, Varsova'daki arkadasi Jane Stirling'e satilmisti. Stirling, piyanoyu 1924'te Varsova Ulusal Müzesi'ne bagislayan Chopin'in kiz kardesi Ludwika'ya vermisti.

Kaynak: AA