Bursa, Iklim Degisikligi Ile Mücadelede Öncü

Iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda uluslararasi, ulusal ve yerel ölçekte örnek uygulamalari titizlikle hayata geçiren Bursa Büyüksehir Belediyesi, ekolojik dengeye tehdit niteligindeki tüm çalismalari tavizsiz sürdürüyor.

Bursa, Iklim Degisikligi Ile Mücadelede Öncü
Bursa’nin daha saglikli kent olmasi hedefiyle çevre yatirimlarina büyük önem veren Büyüksehir Belediyesi, son yillarda küresel sorun haline gelen iklim degisikligiyle mücadele konusunda örnek çalismalara imza atmaya devam ediyor.

Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi, 2015 yilinda Bursa’daki sera gazi emisyon kaynaklarinin belirlenmesi ve azaltim tedbirlerinin olusturulmasi için ‘Bursa Sera Gazi Envanteri ve Iklim Degisikligi Eylem Plani’ hazirlamisti. Iklim degisikligi alaninda yürütülen faaliyetlerin uluslararasi boyuta tasinmasi ve konuyla ilgili çalisma yapan diger belediyelerle bilgi ve tecrübe paylasiminda bulunulmasi amaciyla ise ‘2016 yilinda Avrupa Belediye Baskanlari Sözlesmesi’ne katilim saglanarak’ 2030 yilinda sera gazi emisyonlarini kisi basina yüzde 40 azaltma taahhüdünde bulunulmustu. Sera Gazi Envanterinin ve Iklim Degisikligi Eylem Plani’nin Avrupa Belediye Baskanlari Sözlesmesi kriterlerine göre revize edilmesi amaciyla, 2017 yilinda ‘Bursa Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Degisikligi Uyum Plani’ hazirlandi. Kentteki tüm paydaslarla yapilan birebir görüsmeler ve çalistaylardan elde edilen veriler dogrultusunda hazirlanan plan kapsaminda sera gazi emisyonun azaltilmasina yönelik 7 farkli sektörde azaltim tedbirleri belirlendi. Bursa’nin iklim degisikligine bagli sicak hava dalgalari, kuraklik, sel ve heyelan gibi dogal afetler konusunda daha dirençli hale getirilmesine yönelik uyum stratejileri gelistirildi. Bu çerçevede Bursa, ulusal ölçekte iklim degisikligi uyum stratejilerini gelistiren ilk kent oldu.

Sanayi ilk sirada

Envanter sonuçlarina göre; Büyüksehir Belediyesi’nin ‘kurumsal sera gazi envanteri ve Bursa’nin sera gazi envanteri hesaplanarak’ karbon ayak izi tespit edildi. Bursa’nin toplam karbon ayak izi 13,2 milyon tonun üzerinde belirlenirken, salim envanterinde en büyük payi yüzde 31 ile sanayiye ait yakit ve elektrik tüketimi aldi. Bu degeri yüzde 22 ile konutlara ait yakit ve elektrik tüketimi, yüzde 19 ile kent ulasim takip etti. Türkiye’nin toplam sera gazi salimlarinda Bursa, yüzde 2,7’lik payi olusturuyor.

Etkin mücadele

Büyüksehir Belediyesi; iklim degisikligiyle daha etkin sekilde mücadele edebilmek, karar alma süreçlerini hizlandirmak ve Bursa’yi iklim degisikliginin yikici etkilerinden koruyacak adimlari süratle atabilmek için mesaisini araliksiz sürdürüyor. Büyüksehir Belediyesi Meclis salonunda düzenlenen ve Genel Sekreter Yardimcisi Ahmet Aka’nin da katildigi toplantida, süreçte alinan mesafe ve yapilacak çalismalar degerlendirildi. Uyum Planinda öngörülen hedeflerde gerçeklesen ilerlemenin degerlendirilmesi ve iklim degisikligi ile mücadele konusunda Bursa’nin bulundugu durumun tespit edilmesi amaciyla, kentteki tüm paydas kurum ve kuruluslardan elde edilecek veriler dogrultusunda karbon ayak izi yeniden hesaplaniyor. Çalismalar sonucunda yayimlanacak ‘Izleme ve Degerlendirme Raporu’nun kamuoyu ile paylasilmasi, böylelikle iklim degisikligi ile ilgili bilinç ve farkindaligin artirilmasi, Bursa’da yerel yönetimler arasindaki baglarin güçlendirilmesi ile kentte yasayanlarin da bu mücadelede karar alma mekanizmalarina katiliminin saglanmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA