'5 Ocak Adanaliyik, Bayraga Sevdaliyik' Belgeselinin Çekimleri Sürüyor

Adanapost Haber Portali’nin Adana’nin Kurulusu’nun 100. yil etkinlikleri kapsaminda hazirladigi, ‘5 Ocak Adanaliyik, Bayraga Sevdaliyik’ belgeselinin çekimleri devam ediyor. Belgeselde, konunun uzmani tarihçiler ve arastirmaci yazarlar ile Adana’nin kurtulusu için savasmis kahramanlarin ailelerinin röportajlari yer aliyor.

'5 Ocak Adanaliyik, Bayraga Sevdaliyik' Belgeselinin Çekimleri Sürüyor
Adanapost Haber Portali, Adananin Kurtulus’unun 100. yil etkinlikleri için bir dizi çalisma yürütüyor. Yapilan etkinlikler kapsaminda, çesitli yarismalar, kitap çalismalarinin yani sira ‘5 Ocak Adanaliyik, Bayraga Sevdaliyik’ belgesel çekimi de yapiliyor.

Yönetmen Mehmet Yürekli’nin koordinatörlügünde çekilen belgeselde tarihçi yazar Cezmi Yurtsever ve arastirmaci-yazar Songül Kundakçi Cansiz 5 Ocak’in tarihini anlatti.

Cezmi Yurtsever, “Niyazi Ramazanoglu, adindan da anlasilacagi üzere Adanali ve Ramazanogullari Türkmen ailesindendir. 1918 yilinda Adana Sultanisi Müdür Yardimcisi ve tarih ögretmeni olarak görev yapiyordu. Atatürk’ün Kasim 1918’de Adana’ya geldigi sirada görüsmüs ve tarihi bilgiler vermisti. 1919 yilinda Fransiz kumandanin emri ile liseden Türk bayraginin indirilmesine tepki göstermis, çok sayida ögretmen ve ögrencisini Toros Daglarina göndererek Kuva-yi Milliyeci olmalarini saglamis, kendisi Istanbul’a giderek Adana’nin Türk vatani olmasi ile ilgili tarihi belge ve bilgileri Fransizca kitap yayinlayarak dünya kamuoyuna duyurmustu. Özetle, Kurtulus Savasi’nin Adana’da basarili olmasinda büyük emekler harcamis bir egitimci ve ögretmendi. Onun verdigi mücadelede hiç hatirlanmadi” diye konustu.

Songül Kundakçi Cansiz ise Arif Nihat Asya’nin öneminden bahsederek, “Arif Nihat Asya, ögretmen olarak sehre geldiginde 5 Ocak kutlama coskusuna hayran kalmistir ve Adana’yi en sevdigi sehir olarak nitelendirmistir. Arif Nihat Asya 5 Ocak için ‘Bayrak’ siirini yazmistir ve ’Bayrak Sairi’ olarak anilmaya baslanmistir” ifadelerini kullandi.

Yönetmen Mehmet Yürekli de çekimlerde emegi geçenlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA