42. KIK Zirvesi'nin Sonuç Bildirgesi Yayimlandi

Bildirgede yeni Iran yönetiminin Körfez ülkeleriyle gerilimi düsüren çalismalarda olumlu rol alacagi beklentisi içinde olundugu bildirildi Uluslararasi topluma Israil’in Kudüs’teki Filistin varligini hedef almasini durdurmasi için müdahale çagrisi yapildi Anayasa Komitesi toplantilarinin, Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için gösterilen çabalara yardimci olmasi yönünde uzlasi saglamasi arzusunda olundugu belirtildi.

Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'da düzenlenen 42. Körfez Isbirligi Konseyi (KIK) Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde yeni Iran yönetiminin Körfez ülkeleriyle gerilimi düsüren çalismalarda olumlu rol alacagi beklentisi içinde olundugu vurgulandi.

Suudi Arabistan’in baskanliginda çalismalarin tamamlandigi zirvenin ardindan sonuç bildirgesi yayimlandi.

Bildirgede “KIK bagliligi ve gücüyle Yüksek Liderler Konseyi, üye ülkelerden herhangi birinin bir tehdide maruz kalmasina karsi ayni safta yekvücut yer almakta kararlidir.” ifadesi kullanildi.

Bildirgede Tahran’in "iyi komsuluk" ve "iç islerine karismama" ilkelerine bagli kalmasinin zorunlu olduguna, KIK ile Iran arasindaki güven insasinin önemine isaret edilerek, "Iran’in bölgenin güvenlik ve istikrarini sarsmak amaçli tirmanisa" yönelik adimlarindan duyulan endise aktarildi.

Iran’in destekledigi Husilerin Suudi Arabistan’i hedef almasinin uluslararasi ve bölgesel güvenlige karsi tehdit olusturdugu ifade edilen bildirgede, Suudi Arabistan savunmasinin 423 balistik füze ile 834 patlayici yüklü insansiz hava araci ve 98 deniz botunu etkisiz hale getirdiginden övgüyle bahsedildi.

Birlesik Arap Emirlikleri’nin Expo 2020 Fuari'ndaki basarisi ile Katar’in Arap Kupasi’na ev sahipliginin tebrik edildigi bildirgede, Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupasi’nin basarisi için tüm KIK ülkelerinin desteginin yeniden sunuldugu belirtildi.

Körfez çalismalarina iliskin bildirgede liderler düzeyindeki Yüksek Konsey’in Körfez Demir Yolu Kurumunun insasina onay verdigi duyuruldu.

Uluslararasi topluma Israil’in Kudüs’teki Filistin varligini hedef almasini durdurmasi için müdahale çagrisi yapilarak, Bati Seria’daki Yahudi yerlesim bölgelerinin Israil’e katilmasi yönündeki adimlarin kabul edilemez oldugu vurgulandi.

Ayrica bildirgede Halil Ibrahim Camisi’nin Israil Cumhurbaskani tarafindan baskina ugramasi kinanarak, yapilan seyin Islami mukaddesata açik bir saldiri ve milyonlarca Müslüman'in duygularini kiskirtma anlamini tasidigi kaydedildi.

Rabat'la ilgili olarak, KIK ile Fas arasindaki özel stratejik ortaklik ve Sahra'nin Fas'a ait oldugunu destekleyen tutarli tavir ve kararlarin önemine isaret edildi.

Bildirgede Anayasa Komitesi toplantilarinin, Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için gösterilen çabalara yardimci olmasi yönünde uzlasi saglamasi arzusunda olundugu belirtildi.

Yolsuzlukla mücadele ve kapsamli bir reformu saglayan tüm icraatlari Lübnan’in yerine getirmesinin talep edildigi bildirgede, ülkedeki tüm kurumlarin kontrolünün ele alinmasi ve "terörist Hizbullah örgütünün terör faaliyetlerine devletin engel olmasi gerektigi" görüsü yer aldi.

Ayrica Etiyopya'daki Nahda Baraji'na dair tüm taraflarin çikarlarini dikkate alacak sekilde baraj konusundaki çözüme katki saglayan tüm çabalarin desteklendigi, baglayici ve adil bir anlasmaya ulasmak için müzakerelerin devam etmesi gerektigi vurgulandi.

Afgan halkinin tüm olusumlarinin çikarlarini dikkate alan uzlasmaci siyasi çözüme ulasilmasini KIK ülkelerinin arzu ettigi belirtilen bildirgede, ülkeye insani yardimlarin sunulmasi amaciyla uluslararasi destegin saglanmasina katki verilecegi ifade edildi.

Ayrica 43. KIK Zirvesi'nin Umman'in baskanliginda yapilacagi duyuruldu.

Suudi Arabistan'in ev sahipliginde gerçeklestirilen 42. KIK Zirvesi'ne Bahreyn Krali Al Halife'nin yani sira Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Baskan Yardimcisi Seyh Muhammed bin Rasid Al Maktum, Kuveyt Veliaht Prensi Seyh Mesal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Umman Basbakan Yardimcisi Fehd bin Mahmud Al Said katildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman, 42. KIK Zirvesi öncesinde 6 Aralik'ta Umman, BAE, Katar, Bahreyn ve Kuveyt'i kapsayan bes günlük Körfez turuna çikmisti.

Kaynak: AA