Türkiye Afet Risk Azaltma Plani 2022'De Faaliyete Geçiyor

AFAD Baskani Yunus Sezer: 'Büyük afetleri önleyemeyiz ancak afetlere karsi önlem alabiliriz. Bizim belki de üzerinde durmamiz gereken en önemli mesele bu. Yani risk azaltma ve planlama meselesi' '(Konya'da) Su an için obruk olarak nitelendirdigimiz 585 olusum var. Diger illerimizde de 14 obruk tespit edildi. Yüzey yariklari ve küçük çapli obruklari da buna dahil ettigimiz zaman 1500'e yakin obruk tespit edildi'

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Yunus Sezer, "Büyük afetleri önleyemeyiz ancak afetlere karsi önlem alabiliriz. Bizim belki de üzerinde durmamiz gereken en önemli mesele bu. Yani risk azaltma ve planlama meselesi" dedi.

Sezer, Konya'da bir otelde düzenlenen, Obruk Alanlarinin Tespit Edilmesi Projesi Ilerleme Faaliyet Toplantisi ve Çalistayi'nda, dünya genelinde afet çesitliligi ve boyutunun arttiginin gözlemlendigini söyledi.

Türkiye'de son iki yilin afet riskleri degerlendirilmesinde, afetlerin tamaminin büyük ölçekte oldugunu ifade eden Sezer, "Dünyada son 10 yilda meydana gelen 3 bin 751 afet var. Yaklasik 750 bin insan bu afetlerde hayatini kaybetti, 2 milyara yakini da afetlerden etkilendi." ifadelerini kullandi.

Sezer, ülkemizin de son iki yilda bir taraftan deprem, bir taraftan sel, bir taraftan da yanginlar nedeniyle büyük bir imtihan verdigini animsatti.

Afetler sonrasi iyilestirmeler nedeniyle ülke olarak büyük bir enerji ve ekonomik maliyetle bas basa kalindigini aktaran Sezer, "Bunlarin toplaminin bize ögrettigi bir sey var. Büyük afetleri önleyemeyiz ancak afetlere karsi önlem alabiliriz. Bizim belki de üzerinde durmamiz gereken en önemli mesele bu. Yani risk azaltma ve planlama meselesi."diye konustu.

- "TARAP'in nerdeyse sonuna geldik"

Sezer, bu planlamalari kapsayan Türkiye Afet Risk Azaltma Plani'nin (TARAP) Istanbul hariç tüm illerde tamamlandigini vurgulayarak, "Türkiye Afet Risk Azaltma Plani'nin (TARAP) nerdeyse sonuna geldik. Bütün kamu kurumlari, STK'lar ve bu isin içerisinde olan tüm birimlerin katilimiyla, Türkiye'nin ortak çalismasiyla ortaya çikan bu plani, 2022 yili içerisinde faaliyete geçirecegiz. Ona göre ülkemizde meydana gelecek afetlerin çalismasini nasil yapacagimizi ortaya koyacagiz." diye konustu.

Çalistayin asil konusu olan obruklarla ilgili de konusan Sezer, yer altindaki suyun azalmasi ve diger nedenlerle 7 ilde obruklarin olusmaya basladigini dile getirdi.

Sezer, obruk olusumlarinin yüzde 98'inin Konya'da oldugunu ifade ederek, sözlerini söyle tamamladi:

"Su an için obruk olarak nitelendirdigimiz 585 olusum var. Diger illerimizde de 14 obruk tespit edildi. Yüzey yariklari ve küçük çapli obruklari da buna dahil ettigimiz zaman 1500'e yakin obruk tespit edildi. Bunun nasil meydana geldigi, teknik olarak ortaya koyuldu. Bundan sonra elimizde iki husus var. Birincisi, yeni obruk alanlari nereler olacak, bunu tespit ederek önlemler almak. Ikincisi de mevcut obruk alanlariyla ilgili ne yapacagiz, bunlari nasil dönüstürecegiz ve eylem planimiz ne olacak. Bunun üzerine yogunlasmamiz gerekiyor. Dolayisiyla 2023 yili olarak ön görülen eylem planina burayi da ekstra kaynak ve personel aktararak, katkisiyla beraber 2022 yilindan yani önümüzdeki yila çekip mevcut obruk alanlariyla ilgili, 'nasil bir çalisma yapabiliriz' bunun arayisi içeride olmayi arzu ediyoruz. Hem tedbirler hem de mevcutlarla bu meseleyi bir yol haritasiyla ortaya koyacagiz."

Çalistayda Vali Vahdettin Özkan, Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Mahmut Sami Sahin ile AFAD Il Müdürü Yildiz Tosun da konusma yapti.

Konusmalarin ardindan protokol tarafindan çalistaya katilan AFAD gönüllülerine kimlik kartlari verildi.
Kaynak: AA