Iktidarsiz Oldugunu Savunarak Beraatini Istedi

Köpege cinsel istismar suçlamasiyla yargilanan 66 yasindaki sahis, çikarildigi ilk mahkemede iktidarsiz oldugunu savunarak beraatini talep etti.

Iktidarsiz Oldugunu Savunarak Beraatini Istedi
2021 yilinin Temmuz ayinda köpege cinsel istismarda bulundugu iddiasi ile gözaltina alinan ve bir haftalik tutukluluk süresinin ardindan adli kontrollü olarak ev hapsinde tutulan M.D. görülen ilk mahkemede iktidarsiz oldugunu savunarak suçlamalari reddetti.

Olay Bartin’da 2021 yilinin Temmuz ayinda meydana geldi. Iddialara göre 66 yasindaki M.D. isimli sahis findik tarlasinda komsusunun köpegine cinsel istismarda bulundu. Ayni köyde ikamet eden komsular tarafindan M.D’nin köpege cinsel istismar anlari ise cep telefonu kamerasi ile kayit altina alindi. Görüntülerin sosyal medya platformlarinda paylasilmasinin ardindan Jandarma ekipleri M.D.’yi gözaltina alinirken Bartin Hayvanlari Koruma ve Yasatma Dernegi ile köpegin sahibi M.D.’den sikayetçi oldu.

Bartin Il Tarim ve Orman Müdürlügü’ne bagli veteriner hekim tarafindan muayenesi yapilan köpek ise sahibine teslim edildi.

Jandarmadaki islemlerinin ardindan mahkemeye sevk edilen M.D. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bir haftalik tutukluluk süresinin sonrasinda M.D. adli kontrollü olarak ev hapsinde tutuldu.

Olayla ilgili ilk mahkeme bugün Bartin Adliye Sarayinda 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Bartin Hayvanlari Koruma ve Yasatma Dernegi, Bartin Çevre Kültür ve Dogal Varliklari Koruma Dernegi, Cinsel Siddetle Mücadele Dernegi, Hayvan Haklari ve Etigi Dernegi de davaya müdahil oldu.

Sanik M.D. mahkemede yaptigi savunmada iktidarsiz oldugunu kaydederek, “Tarlamda çalisiyordum yoruldum uzandim uyuya kalmisim. Köpek tarlaya girmis yanima yatmis. Uyurken üzerine dogru yuvarlanmisim. Köpegin cani yanmis. Köpek benden uzaklasti gitti. Görüntüleri kabul etmiyorum. Videoyu çekenler benim hasimlarim. Köpegin sahibi ile bir sorunum yok. Çekilen video bana bir tertibat. Ben zaten rahatsizim, iktidarsizim. Böyle bir sey yapmam mümkün degil. Üzerime atili suçlamayi kabul etmiyorum. Bu suçlama nedeniyle köyde kimsenin yüzüne bakamiyorum. Ben adalet istiyorum” ifadelerinde bulunarak mahkeme heyetinden beraatini talep etti.

Köpegin sahibi A.Y. ise olaya bizzat sahit olmadigini ancak video görüntülerde her seyin ortada oldugunu belirterek sanik M.D.’den sikayetçi oldugunu söyledi.

Davanin müdahillerinden Bartin Hayvanlari Koruma ve Yasatma Dernegi Baskani Özge Öztekin de mahkemedeki konusmasinda, “Bu olay bizi çok derinden yaraladi. Suç videoda açik ve net olarak görülmektedir. Cinsel istismar bugün köpege yarin herhangi bir kisiye yapilabilir. Sanigin savunmalarini kabul etmiyoruz. Sahis ifadesinde cinsel organini çikarmadigini söylüyor sahsin bir saglik sorunu da olabilir ancak köpege yaptigi sey açikça ortadadir.” diyerek sanigin cezalandirilmasini talep etti. Mahkeme video görüntüleri kaydeden sahitlerin de dinlenmesi için 23 Subat 2022 tarihine ertelendi.

Mahkemenin ardindan basin açiklamasinda bulunan Bartin Hayvanlari Koruma ve Yasatma Dernegi Baskani Özge Öztekin, “25 Temmuz 2021 günü, M.D. isimli sahis, Bartin Kayadibi Çavus Köyü’nde bir vatandasin sorumlulugu altindaki bir köpege tecavüz etmis; vatandasin sikayeti üzerine sahis önce gözaltina alinmis, daha sonra ise tutuklanmistir. Sanik, 25 Temmuz’da olay günü gözaltina alinmis, 7 gün boyunca tutuklu kalmis, ardindan her nedense serbest birakilmistir. Bizlere göre, bir hayvana yapilan iskence, cinsel siddet, tecavüz; yasam hakki ve beden dokunulmazligi gibi birçok hakkin acimasizca gasbidir. Dolayisiyla psikolojik, sosyolojik ve daha birçok açidan üzerinde durulmasi gereken bir utanç olayidir. Söz konusu olan canlinin insan olmamasi, sanigin uyguladigi haksiz fiilin cinsel siddet oldugu gerçegini degistirmemektedir. Tecavüzcü fail, eger sokakta yasayan bir hayvana tecavüz ediyorsa önceden bunun cezasi, 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu’na göre sadece 625 TL iken, bu yil bir süre önce yapilan degisiklikle, ‘’Hayvanlara cinsel saldirida bulunan veya tecavüz eden kisi alti aydan üç yila kadar hapis ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezasi ile cezalandirilir’’ hükmü getirilmis, hayvana yönelik cinsel siddetin cezasi bir nebze olsun arttirilmis, adli ceza düzenlemesi yapilarak kamu vicdani rahatlatilmak istenmistir. Ancak süphesiz hayvanlarin yasami ve güvenligi için bu yeterli degildir. Hayvana yönelik cinsel saldiri da bir suçtur ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan nitelikli cinsel saldiri hükümleri gibi degerlendirilmelidir. Hayvana yönelik cinsel siddet, “cinsel iliski” ya da “cinsel davranis” degildir; suçtur. Yillardir yetkililere ilettigimiz talep ise nettir. Hayvana yönelik cinsel istismar ve saldiri fillerini gerçeklestirenler hapis cezasi ile cezalandirmali; para cezasina çevrilmemesi ve cezada ertelemeye gidilememesi için, cezanin alt limiti 3 yil olarak belirlenmelidir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA