AB Açiklamasi Türkiye Ile Ortak Çikar Alanlarinda Is Birligi Yapmaya Kararliyiz

Avrupa Birligi (AB), Türkiye ile açik ve samimi bir diyalog sürdürmeye, göç, saglik, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi ortak çikar alanlarinda is birligi yapma kararliligini vurgularken, demokrasi, hukukun üstünlügü, ekonomi ve yargi bagimsizligi gibi alanlarda ve Maras konusunda elestirilerini yineledi.

AB'ye üye ülkelerin AB isleriyle ilgili bakanlari, yilin son Genel Isler Konseyi toplantisi için Brüksel'de bir araya geldi.

Bakanlar, 16 Aralik'ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi için hazirlik yapti, AB'nin 2022 gündem maddelerini ele aldi ve Birligin genislemesiyle ilgili son durumu degerlendirdi.

Toplanti sonrasinda yayimlanan sonuç bildirisinde Türkiye ile ilgili degerlendirmeler de yer aldi.

AB'nin Türkiye ile is birligine ve karsilikli faydaya dayali bir iliski gelistirmeyi istediginin hatirlatildigi bildiride, "Türkiye, aday ülke statüsünü koruyor ve birçok ortak ilgi alaninda kilit ortak olmaya devam ediyor." denildi.

Bildiride, AB Konseyi'nin Dogu Akdeniz'de tansiyonun düsürülmesinden duydugu memnuniyet ifade edilirken, bunun sürdürülmesinin önemine deginildi ve AB'nin Türkiye ile ortak çikar alanlarinda asamali, orantili ve tersine çevrilebilir iliski kurmaya hazir oldugu animsatildi.

Bildiride su ifadelere yer verildi:

"Konsey, açik ve samimi bir diyalog sürdürmeye, ortak sorunlari ele almaya ve göç, halk sagligi, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi ortak çikar alanlarinda is birligi yapmaya kararlidir."

Bu alanlardan bazilarinda yakin zamanda baslatilan Yüksek Düzeyli Diyaloglardan ve Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasindan duyulan memnuniyetin ifade edildigi bildiride sunlar aktarildi:

"Konsey, Türkiye'nin yaklasik 4 milyon mülteciye ev sahipligi yapma ve ihtiyaçlarini karsilama konusundaki süregelen önemli çabalarini takdir ediyor. Mültecilere ve ev sahibi topluluklara taahhüt edilen AB yardimlari zamaninda saglanacaktir."

Bildiride, AB-Türkiye göç mutabakatinin sonuç vermeye devam ettigi belirtilirken, Türkiye'ye, Güney Kibris Rum Yönetimi'ni de kapsayacak sekilde mutabakati eksiksiz ve ayrim gözetmeksizin uygulanmasini saglama çagrisinda bulundu.

Türkiye'ye demokrasi, hukukun üstünlügü, ifade özgürlügü, yargi bagimsizligi gibi konularda elestiriler getirilen bildiride ülkenin pazar ekonomisinin gidisatiyla ilgili endiselerden söz edildi.

Bildiride Gümrük Birligi ile ilgili su ifadelere yer verildi:

"Konsey, Türkiye'nin AB-Türkiye Gümrük Birligi kapsamindaki yükümlülüklerinden sürekli olarak sapmalarini esefle karsilar ve buna uygun olmayan ticaret engellerinin gecikmeksizin kaldirilmasi gerektigini hatirlatir."

Ayrica Türkiye'ye dis politika konularinda AB ile uyumlu davranma çagrisi yapildi ve "Türkiye'nin katilim müzakerelerinin fiilen durma noktasina geldigi" kaydedildi.

- Maras konusu

Maras konusuna da deginilen bildiride su ifadeler yer aldi:

"Konsey, Türkiye'nin Maras ile ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi Kararlarina aykiri olan tek tarafli eylemlerini kinar. Maras'in statüsünün önemini ve BM Güvenlik Konseyi'nin özellikle 550, 789 ve 1251 sayili kararlarina tam saygi gösterilmesi gerektigini hatirlatir. Konsey, bu eylemlerin ve Ekim 2020'den bu yana Maras'ta atilan tüm adimlarin geri alinmasini talep etmektedir."

AB Komisyonu ve AB Dis Iliskiler Servisi, Maras konusunda Türkiye'ye karsi atilacak adimlarla ilgili bir "seçenekler belgesi" hazirlamisti ancak üst düzey bir AB yetkilisi, konuyla ilgili gazetecilere bilgi verirken "Hangi seçenege agirlik verilecegine veya belki de hiçbirine gerek olmadigina bakanlar karar verecek. Sürecin nasil ilerleyecegini bakanlarin toplantisindan sonra görecegiz." demisti.

Kaynak: AA