Kitap Okuma Tutkusuyla Biriktirdigi 10 Bin Kitapla Sahaf Oldu

Bayburt'ta eski kitap, dergi ve esyalara olan ilgisini tutkuya dönüstüren Ruhlar Çetin, kiraladigi tarihi konakta açtigi sahaf dükkaninda okuma tutkunlarini kitapla bulusturuyor Ruhlar Çetin: 'Yaklasik 35 senelik birikimim var. Dolayisiyla buradaki bazi kitaplarin maddi degeri çok olmasa da benim olmazsa olmazim. Onlari sadece burada okuyabilecekleri bir bölümüm var'

BESIR KELLECI - Bayburt'ta çocuklugunda kazandigi okuma aliskanligi sayesinde 10 bin kitap biriktiren 45 yasindaki Ruhlar Çetin, sahaf dükkani açti.

Eski kitap, dergi ve esyalara olan merakini tutkuya dönüstüren Çetin, çocukluk ve gençlik yillarindan itibaren Istanbul'da sahaflari dolasarak kitap biriktirmeye basladi. Yaklasik 35 yilda binlerce kitabi okuyup biriktiren Çetin, kizinin da tavsiyesi üzerine memleketi Bayburt'ta sahaf dükkani açmaya karar verdi.

Yakin çevresinde kitaplara olan merakiyla bilinen Çetin, Kadizade Mahallesi Nevzat Karaoglu Caddesi'ndeki tarihi bir konagi kiralayarak açtigi sahafta ilgililerin ikinci el kitapla bulusmasini sagliyor.

Kitaplari satmaktan çok satin almayi seven Çetin, mesai saatlerinde de kitap okumaktan vazgeçemiyor. Dükkanda yillarca biriktirdigi antika esyalari da sergileyen Çetin, müsterilerine ayni zamanda çay ve kahve esliginde otantik ortamda kitap okuma keyfi sunuyor.

- "Kitap sayisini artiracagiz, insallah 100 bin rakamina ulasacagiz"

Ruhlar Çetin, AA muhabirine, dedesinin okuma merakindan etkilenerek iyi bir okuyucu olma serüveninin basladigini söyledi.

Henüz ilkokul çagindayken kütüphane olusturmaya basladigini anlatan Çetin, "O yaslardayken yaklasik 1500 kitaplik bir kütüphanem olmustu. Akabinde farkli insanlardan, sahaflardan farkli kitaplar edindim. Su anda 10 bin kitaplik bir sahaf burasi. Kitap sayisini artiracagiz, insallah 100 bin rakamina ulasacagiz." dedi.

Kizinin "kitaplara nefes aldiralim" tavsiyesi üzerine sahaf dükkani açmaya karar verdigini dile getiren Çetin, sunlari kaydetti:

"Kizimin fikriyle beraber harekete geçtim. Bayburt'ta istediginiz kitaba ulasabileceginiz bir yer yoktu. Güncel kitaplara ulasmaniz biraz kolay ama biraz daha eski, basimi azalmis kitaplara ulasmaniz çok zor. Internetten siparis üzerine genelde vatandaslar kitaba ulasim sagliyor ama bunda da zaman ve kargo konusunda sikintilar yasanabiliyor. Bunlari da göz önünde bulundurarak bu dükkani açtim. Bir çok kaynaga buradan ulasabilirler. Okurlarin bulmak istedigi birçok kitap su anda burada mevcut."

Çetin, kitaplarin yani sira yillarca biriktirdigi ve antika olarak da nitelendirilebilecek, yasanmisligi bulunan 200 esyayi da dükkanda sergiledigini aktardi.

Dükkanin bulundugu binanin yaklasik 130 yillik geçmise sahip oldugunu vurgulayan Çetin, "Insanlar içeri girdigi zaman Bayburt'ta dedesinin nasil yasadigini, hangi esyalarla neleri yapabildigini görebilecekleri bir yer burasi. Yaklasik 40-50 tane de Bayburt'u anlatan, bu kentin tarihiyle ilgili kitap bulunuyor. Benim yaklasik 35 senelik birikimim var. Dolayisiyla buradaki bazi kitaplarin maddi degeri çok olmasa da benim olmazsa olmazim. Onlari sadece burada okuyabilecekleri bir bölümüm var." ifadelerini kullandi.

Ruhlar Çetin, yillarca biriktirdigi kitaplarla insanlara hizmet sunmanin mutlulugunu yasadigini belirterek, söyle devam etti:

"Insanlar kitaba ulasmak için çok zahmetli yollardan geçip, maddi anlamda ciddi paralar harciyor. Ama burada gelip istedigi kitabi bulup okudugu zaman, arastirma yaptigi zaman ona yardimci olabilmek bizi ayrica mutlu ediyor. Tabi buraya kitapseverlerin gelmesi, onlardan bir seyler ögrenmemiz de bizi ayrica hosnut ediyor."
Kaynak: AA