Japonya'dan Insan Haklari Alaninda 'Ayni Fikirdeki Ülkelerle' Is Birligi Mesaji

Japonya, insan haklari ve hukukun üstünlügünü sarsacak faaliyetler karsisinda "ayni fikirdeki ülkelerle" is birligini sürdürecek.

Japonya Basbakani Kisida Fumio, ABD Baskani Joe Biden'in ev sahipligindeki çevrim içi "Demokrasi Zirvesinde" ülkesinin politikalarina degindi.

Kisida, insan haklari ve hukukun üstünlügü gibi temel degerleri sarsacak faaliyetler karsisinda "ayni fikirdeki ülkelerle" is birligini sürdürecegini ve "insan haklari ihlalleri karsisinda sesini yükseltecegini" bildirdi.

Otoriter rejimlerce "insan haklarinin ayaklar altina alindigini" ve "özgürlüklerin baskilandigini" belirten Kisida, bu faaliyetlere karsi uluslararasi toplumun "seslerini birlestirmeleri" gerektigini söyledi.

Ülkesinin dünya geneli 74 ülkeye insan kaynaklari, medya özgürlügünün gelistirilmesi sahalarinda destek sagladigini kaydeden Kisida, Birlesmis Milletler (BM) kalkinma programlarina 14 milyon dolar yardim edeceklerini bildirdi.

Kisida konusmasinda, Kuzey Kore tarafindan 1970-1980'lerde kaçirilan Japon vatandaslari sorununa da deginerek, bu durumun "Japonya'nin egemenligini ve halkin güvenligini etkiledigini" belirtti.

Kaynak: AA