Hobi Olarak Basladiklari Hali Dokuma Kursu Geçim Kaynaklari Oldu

Hatay'da bos zamanlarini degerlendirmek için hali dokuma kursuna giden 20 kadin, dokuduklari ürünlerle ev ekonomilerine katki sagliyor Kursiyerlerden Fevziye Kaplan: 'Sosyallesmek amaciyla kursa gelmistik ama daha sonra dokudugumuz halilar yurt disina gitmeye basladi'.

LALE KÖKLÜ - Hatay'da hobi amaciyla hali dokuma kursuna katilan 20 kadin, zamanla islerinde ustalasip sattiklari ürünlerle ev ekonomilerine katki saglamaya basladi.

Kadin kursiyerler sosyallesmek ve bos zamanlarini degerlendirmek amaciyla Hatay Altinözü Zeytin Emegi Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi'nde (HAZEK) yaklasik 1,5 yil önce açilan hali dokuma kursuna katildi.

Aldiklari egitimle hali dokumada ustalasan kursiyerler, bir firma araciligiyla Iran'dan siparis almaya basladi.

Müsterilerinin talebine göre motifleri ilmek ilmek dokuyan kadinlar, halilari metrekaresi 170 liradan satisa sunuyor.

Usta ögretici Semra Canitez (55), AA muhabirine, ilk basta 3 tezgahla basladiklarini, zamanla bu sayinin giderek arttigini söyledi.

Kursa katilan 20 ev kadinin isi çok iyi ögrendigini ve ortaya muazzam ürünler çikardiklarini belirten Canitez, "Bu egitime baslarken sadece kadinlarimiza ögretmek amaciyla basladik ve isin bu kadar ilerleyecegini tahmin bile etmedik. Bir süre sonra bir firma bizi buldu ve onlarla anlasma yaptik, ürünlerimizi Iran'a satmaya basladik. Kadinlarimiz dokuduklari kadar paralarini aliyorlar ve ev ekonomilerine katki sagliyor." dedi.

- Azerbaycan'dan da is teklifi aldilar

Cenitez, bir metrekare dokumanin en az 2 hafta sürdügünü, simdiye kadar kadinlarin sattiklari halilardan 60 bin liraya yakin kazanç elde ettiklerini anlatti.

Tüm halilarin el emegi göz nuru oldugunu vurgulayan Canitez, "Azerbaycan'dan da geldiler, onlar da bizden ürün istedi ama biz su an ancak Iran'in taleplerine yetisebiliyoruz. Azerbaycan'dan gelen teklifi de ileriki günlerde degerlendirecegiz." dedi.

- Kursiyer olarak basladi, ustalik belgesi almaya hazirlaniyor

Kursiyerlerden, ustalik belgesi almaya hazirlanan 42 yasindaki Fevziye Kaplan, kurs sayesinde artik çalisan bir kadin oldugunu ifade etti.

Kursa geldiginde hali dokumasini bilmedigini, isi 3 ayda ögrendigini aktaran Kaplan, "Kurstan aldigim belgeyle çiraklik egitimine gittim, belgemi aldim, simdi de ocakta sinavim var ve artik ustalik belgesini alacagim. Sosyallesmek amaciyla kursa gelmistik ama daha sonra dokudugumuz halilar yurt disina gitmeye basladi." diye konustu.

Fatma Melekoglu (38) ise kursa katilmadan önce ciddi maddi sikinti çektigini, isi ögrendikten sonra kazanç saglamasinin kendisini rahatlattigini söyledi.

Hiç bilmedigi bir isin ustasi olduguna isaret eden Melekoglu, "Baslangiçta hiçbir hayalimiz yoktu. Örüyorduk ama ilerisini göremiyorduk. Simdi bu halilar nereden nerelere gidiyor. Bu da bizi açikçasi mutlu ediyor." ifadelerini kullandi.

Melekoglu, ayda 800 ila bin lira arasinda kazancinin oldugunu, bu parayla 4 çocugunun ihtiyaçlarina katki sagladigini belirtti.

Kaynak: AA