Karabük'te Il Afet Risk Azaltma Plani Çalistayi Düzenlendi

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "Il Afet Risk Azaltma Plani Çalistayi" yapildi.

Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalistayda konusan Vali Fuat Gürel, il afet risk azaltma planiyla bir olay olmadan riskleri tespit edip bunlarla ilgili müdahaleleri zamaninda yapabilmeyi amaçladiklarini söyledi.

Bir olayin sebebinin, can ve maddi kayip olmadan ortadan kaldirilmasi gerektigini vurgulayan Gürel, "Özellikle konut yaparken nelere dikkat edilmesi gerektigi asikardir. Belediyeler ve Il Özel Idaresi, ruhsat süreçlerinde bu konulara dikkat ediyor. Dere kenarina ev yapildigi zaman sorun yasanacagini hepimiz biliriz ama buna ragmen dere kenarina bazen kaçak bazen de bilinçsiz verilen ruhsatlarla oralara ev yapilir. Heyelan riski olan bölgelerde maalesef bina yapiyoruz." dedi.

Gürel, afet konusunda bazi ihmal ve sorunlarin yasandigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Belediyelerimiz, Il Özel Idaremiz, kaymakamlarimiz ve ilgili kurumlarimizin tedbirleri iyi planlamasi, bazen de keskin kararalar alip uygulamaya geçirmesi gerekir. Bir yeri imara açtiginiz zaman o yerin aslinda sorun çikaracagini biliyoruz ama bazen vatandasa karsi koyamamaktan kaynakli imara açiyoruz. Bir müddet sonra sorun çikiyor. Çok daha maliyetli, belki insan canina mal olacak bir kisim sorunlarla orayi terk etmek zorunda kaliyoruz. Onun için bunlari bastan önlemek lazim. Insallah bu plan sayesinde zararlari en aza indiririz, afet boyutuna gelmeden bütün sorunlarimizi çözmüs oluruz."

- "Afetler, Türkiye ekonomisine büyük zarar veriyor"

Il Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Gazanfer Erbay da artik Türkiye'de kriz yönetimine müdahale safhasinda basarili olundugunu anlatti.

AFAD'in devletin sefkat eli oldugunu vurgulayan Erbay, "Hem kendi vatandasimiza hem de dünyanin herhangi bir yerinde zarar gören insanlara yardim eli uzatiyoruz. Afette basari, o tehlike ortaya çiktigi zaman zarar vermemesidir, binalarin yikilmamasidir. Japonya'da 7 büyüklügünde deprem oldugunda binalar yikilmadigi için büyük afet haline dönüsmüyor. Ilimizde dere yataklarinda islah çalismalari yapildigi için Karadeniz Bölgesi'nde yasanan sel afetini çok az hasarla atlattik." diye konustu.

Kaynak: AA