Italyan Parlamentosu, Regeni Cinayetinde Misir Güvenlik Unsurlarini Isaret Etti

Italya Temsilciler Meclisi Regeni Cinayetini Arastirma Komisyonu, Italyan doktora ögrencisi Giulio Regeni'nin 2016'da Misir'da cinayete kurban gitmesine iliskin sorumlulugun Misir güvenlik unsurlarina ait oldugunu belirtti.

Italya Parlamentosunun alt kanadi Temsilciler Meclisi nezdindeki Regeni Cinayetini Arastirma Komisyonu, cinayete iliskin nihai raporunu tamamladi.

ANSA ajansinin haberine göre, komisyon, Regeni'nin ölümündeki sorumlulugun Misir Ulusal Güvenlik Ajansi görevlilerine ait oldugunu belirtti.

Arastirma komisyonu, bu cinayeti sorusturan Roma Cumhuriyet Savcilarinin, Regeni'nin kaçirilisindan iskence ile öldürülüsüne kadar her seyi ortaya koyduguna raporunda yer verdi.

Komisyonun sonuç raporunda, Misir'in bu olaydaki sorumluguyla da yüzlesmesi gerektigi ifade edildi.

- Giulio Regeni cinayeti

Ingiliz Cambridge Üniversitesinde doktora ögrencisi olan 28 yasindaki Giulio Regeni, Misir'daki isçi sendikalari ve aktivistlerle ilgili arastirma yapmak üzere bu ülkede oldugu sirada 25 Ocak 2016'da ortadan kaybolmus, 3 Subat'ta Kahire-Iskenderiye yolunda cesedi bulunmustu. Italya'nin o dönemki Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, Regeni'nin vücudunda iskence izleri gördügünü belirtmisti.

Roma Cumhuriyet Savcisi Michele Prestipino ve Savci Sergio Colaiocco, 10 Aralik 2020'de Temsilciler Meclisi Regeni Cinayetini Arastirma Komisyonuna verdigi bilgide, bu cinayete iliskin sorusturmalarini tamamladiklarini ve önemli sonuçlara ulastiklarini aktarmisti.

Italyan savcilara bilgi veren taniklar, Regeni'nin Misir Ulusal Güvenlik Ajansina mensup kisilerce kaçirildigini belirtmisti.

Regeni cinayetinde rolleri oldugu gerekçesiyle Roma Cumhuriyet Bassavciligi'nin hazirladigi Misirli 4 üst düzey yetkilinin yargilanmasi talebi, Roma'daki ön inceleme durusmasinda 25 Mayis'ta kabul edilmisti.

Regeni'yi kaçirmak, iskence yapmak ve öldürmek suçlamalari yöneltilen Misir güvenlik ve istihbaratindan General Tarik Sabir, Athar Kamil Muhammed Ibrahim, Uhsam Helmi ve Magdi Ibrahim Abdelal Serif'in giyaben yargilanmasi, 14 Ekim'de baslamisti.

Bu durusmada sanik avukatlari, saniklarin davadan haberdar olup olmadiklarinin teyit edilmesi ve buna dair kesin kanit olmasi gerektigini savunarak, davanin durdurulmasini talep etmisti. Mahkeme de bu talebi kabul ederek, davayi durdurmus ve dosyayi ön durusma hakimine iade etmisti.

Regeni'nin ölümü, Italya ve Misir arasinda zaman zaman iliskilerin gerilmesine yol açiyor. Italyan kamuoyu ve makamlari, Misirli yetkililerden Regeni'nin nasil hayatini kaybettiginin açikliga kavusturulmasini talep ediyor.

Kaynak: AA