Tunuslu Aktivistler Merzuki'nin Tutuklama Kararinin Geri Çekilmesini Istedi

Tunuslu insan haklari savunuculari ve aktivistler, eski Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki hakkinda çikarilan tutuklama kararinin geri çekilmesini talep etti.

Tunuslu insan haklari savunuculari, aktivistler, siyasiler ve basin mensuplari, Merzuki'ye karsi tutuklama kararinin çikarilmasini kinayan bir dilekçeyi imzaladi.

Dilekçede, "Merzuki hakkinda çikarilan tutuklama karari, Cumhurbaskani Kays Said tarafindan yürütülen ihanet söylemi ve muhalefeti karalama baglaminda gelen keyfi bir önlemdir. Bu, Said'in, 25 Temmuz'dan bu yana, iktidardaki tekeline karsi çikan herkesi susturmak amaciyla izledigi bir politikadir. "ifadelerine yer verildi.

Said'in ülkeyi tek basina yönetmesinin ardindan Merzuki'nin Tunus'taki duruma iliskin görüslerini ifade etme hakkinin vurgulandigi dilekçede, sorusturmayi yürüten makamdan "Tunus yargisini rencide eden bu prosedürün iptal edilerek geri çekilmesi" talebinde bulunuldu.

Son olarak da dilekçede, "Siyasi ve kötü niyetli bir arka plana sahip herhangi bir davanin kategorik olarak reddedildigi" kaydedildi.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Kasim’da eski Cumhurbaskani Merzuki için "uluslararasi tutuklama" karari çikarmisti.

- Frankofon Zirvesi'ne dair açiklamalari nedeniyle Merzuki'ye sorusturma

Merzuki, France 24'ün Arapça kanalinda yayinlanan bir röportajinda, "Uluslararasi Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye destek olacagini düsündügüm için Tunus'ta zirvenin yapilmamasi için çalistim ve bu yaptigimla gurur duyuyorum." ifadelerini kullanmisti.

Cumhurbaskani Kays Said de 14 Ekim'de Tunus Cumhurbaskanligi Sarayi'nda düzenlenen ilk Bakanlar Kurulu toplantisinda, "Adalet Bakanimizdan talep ediyorum, Tunus'un çikarlarini hedef alan diplomatik pasaport sahipleri ile ilgili sorusturma açilsin, devletin iç ve dis güvenligine kimse komplo kuramaz." demisti.

Said, yurt disinda Tunus'a komplo kuranlarin devletin iç ve dis güvenligini hedef aldigini, bu kisilerin diplomatik pasaport tasimaya haklarinin olmadigini söylemisti.

Bunun üzerine 15 Ekim'de Merzuki hakkinda Uluslararasi Frankofon Zirvesi'ne iliskin yaptigi açiklamalar nedeniyle sorusturma açilmisti.

Tunus Istinaf Mahkemesi Sözcüsü Habib Tarhani, Merzuki'nin France 24'ün Arapça kanalinda yayinlanan ifadeleriyle ilgili Adalet Bakani Leyla Ceffal'in verdigi izne dayanarak baskentteki Asliye Mahkemesinde Merzuki hakkinda sorusturma baslatildigini söylemisti.

Merzuki ise suçlamalari reddederek ülkesinin aleyhine çalismadigini, 25 Temmuz'da Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlarini darbe olarak gördügünü ve buna karsi çiktigi için hedef alindigini dile getirmisti.

Kaynak: AA