Geçtigimiz Yil Kesfedilmisti Ilk Kez Içine Girildi

Artvin’in Karçhal Dagi’nin eteklerinde sarp kayalikta bulunan ve 1100 yil önce yapildigi tahmin edilen asirlik kilise, bölge halkinin yogun çabasi sonucunda doga tutkunlari ve fotografçilar araciligiyla görüntülendi. Geçtigimiz yil drone yardimiyla kesfedilen kilisenin içine ilk kez girildi.

Geçtigimiz Yil Kesfedilmisti Ilk Kez Içine Girildi
Artvin’in Sümela’si olmaya aday kilisenin içinde kemer köprü, soguk hava depolari, mahzenler ve yer alti magaralari tespit edildi.

3 bin 428 rakimli Karçhal Dagi’nin eteklerinde yer alan asirlik kilise, görenleri kendine hayran birakiyor. Tarih kitaplarinda ’Nukha Sakdari’ adi verilen, bölge halki tarafindan ise ’Kilayet Manastiri’ ya da ’Bakireler Kilisesi’ olarak bilinen yapi, zor ve dik bir yamaçta kayalarin üzerinde yer aliyor.

Artvin’in ’Sümelasi’ olarak adlandirilan ve zorlu patika yollardan ulasim saglanan kilisenin restore edilerek, inanç turizmine kazandirilmasi isteniyor. Kitabesi bulunmayan yapinin bölgede önemli dini faaliyetlerde bulunan rahip Grigor Kanzda tarafindan kuruldugu tahmin ediliyor.

Geçtigimiz yil drone yardimiyla fotograflari çekilen kilise doga tutkunlari ve fotografçilarin yogun ugrasi sonucunda içine de girildi. Amatör fotografçi ve ayni zamanda turizm rehberligini yapan Osman Demir ve ekibi, zorlu kayaliklardan kilisenin içine girmeyi basardi.

Kilisenin içini ilk kez görüntüleyen Demir, bögle halki tarafindan tarihi kilisenin korunmasini ve inanç turizmine kazandirilmasini istendigini ifade etti.

Kilisenin sarp bir kayanin üzerinde yer aldigini ifade eden Demir “Bu kilise Karadeniz’in ikinci Sümela’si’ olarak da biliniyor. Kilisenin bulundugu alanda ayrica küçük sapel, gözetleme kuleleri var. Biri tamamen yikilmis, birinin ise beden duvarlari hala ayakta. Kiliseyle baglantili oldugu, kemer köprü, soguk hava depolari, mahzenler ve yer alti magaralarinin bulunuyor. Buda dönemin oldukça stratejik öneme sahip bir oldugunu da gösteriyor” dedi.

Osman Demir kilisenin içinde çekilmis fotograflari, Il Kültür ve Turizm Müdürlügüne teslim ettiklerini ifade etti.

Kaynak: İHA