Sakarya 'Expo 2029'A Ev Sahipligi Için Hazirliklara Basladi

Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce: 'Sakarya Nehri'nin kenarina insa edecegimiz Expo 2029 Sakarya Proje Uygulama alani, yeni çevreci yasam ve rekreasyon merkezi olacak' 'Proje tamamlandiginda burada 86 tür ve 255 çesit olmak üzere 29 bin agaç grubu bitki ile 54 tür ve 107 çesitten olusan 80 bin çali grubu bitki dikecegiz'.

Sakarya Büyüksehir Belediyesi, 2029 yilinda düzenlenmesi planlanan Uluslararasi Expo Fuari'na ev sahipligi yapmak için hazirlik çalismalarina basladi.

Belediyeden yapilan açiklamaya göre, dis mekan süs bitkisi üretiminde Türkiye'de ilk sirada bulunan Sakarya, Büyüksehir Belediyesinin girisimleriyle A1 kategorisinde Expo 2029'a aday oldu.

Uluslararasi Bahçecilik Bitkileri Federasyonunun dünyanin farkli sehirlerinde 5 yilda bir düzenledigi organizasyon, bu alandaki en genis katilimli etkinliklerden biri olmasiyla önem tasiyor. 6 ay sürecek organizasyona, 3 milyon yerli ve yabanci ziyaretçinin gelmesi tahmin ediliyor.

Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, dogal güzellikleri ve yatirimlariyla cazibe merkezine dönüsen Sakarya'nin Expo 2029 için en güçlü aday oldugunu belirterek, "Sakarya Nehri'nin kenarina insa edecegimiz Expo 2029 Sakarya Proje Uygulama alani, yeni çevreci yasam ve rekreasyon merkezi olacak. Proje tamamlandiginda burada 86 tür ve 255 çesit olmak üzere 29 bin agaç grubu bitki ile 54 tür ve 107 çesitten olusan 80 bin çali grubu bitki dikecegiz." bilgisini verdi.

- "Kültür bahçeleri temasi belirlendi"

Yüce, "2029 Sakarya Uluslararasi Bahçecilik Exposu" adiyla hazirlanan basvuru projesinde kültür bahçeleri temasinin belirlendigini, maskot olarak cografi isaret alan kabak bitkisini seçtiklerini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Kültür bahçeleri temamiz üç alt temadan olusmaktadir. Ilk hedefimiz, tarimsal üretimi artirarak vatandaslari güvenli ve saglikli gidalarla bulusturmak. Ikinci alt temamiz, bitkilerin iyilestirici gücünden yararlanarak alternatif tip için yetistirdigimiz aromatik bitkileri tanitmak. Son olaraksa çagimizin en büyük sorunu stresi tabiatla yenmek ve dogal yasamin avantajlarini anlatmak."

Expo alanina Türkiye'nin 7 cografi bölgesine ait kültür evlerinin insa edilecegini, projede ekolojik yasam alanlari, göl, orman, meyve bahçeleri, köy evleri, tibbi ve aromatik bitki üretim alanlari ile karavan kamp yerlerinin olacagini aktaran Yüce, yeni bilgi ve teknolojilerin gelecek nesillere aktarilacagi uygulamali egitim merkezinin de burada hizmet verecegini bildirdi.

Beraberindeki heyet ve Yüce ile Sakarya'daki Expo alanini inceleyen Uluslararasi Bahçe Bitkileri Üreticileri Birligi (AIPH) Baskani Bernard Oosterom, Sakarya'nin gerçek anlamda yesil sehir olma hayali kuracagini umdugunu belirterek, bu yolculukta yardimci olmayi çok istediklerini dile getirdi.

AIPH onayli bir Expo'ya ev sahipligi yapmanin büyük sorumluluk oldugunu vurgulayan Oosterom, "Sakarya'yi yesillendirme ve sürdürülebilirlik konusunda dünya lideri olarak konumlandiracaksiniz. Bu ziyaretin AIPH ile Sakarya arasindaki uzun ve verimli iliskinin baslangici olmasini diliyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA