Sehir Hayatindan Sikilip Köye Yerlesen Emekli Çift 60 Mandali Mandira Sahibi Oldu

Safiye Kartoglu: 'Esimle bir gün köye dönüp çiftçilik ve hayvancilik yapmayi hayal ediyorduk. Esim emekli olmustu, sehir hayatindan da sikilmistik, köye dönüp hayalimizi gerçeklestirmeye karar verdik' Sait Kartoglu: 'Modern bir mandiramiz olsun istiyoruz. Bu amaçla çalisirken, bir taraftan da devlet desteklerini arastiriyoruz'

KEMAL CEYLAN - Süt sektöründe 25 yil çalistiktan sonra emekli olan gida mühendisi Sait ve esi Safiye Kartoglu, köye yerlesip devlet destegiyle kurduklari mandirayi 4 yilda 4 kat büyüttü.

Kartoglu çifti, dogup büyüdükleri köye dönüp mandira kurarak hayallerini gerçeklestirdi.

Iki çocuklari olan çift, yaklasik 30 yil Türkiye'nin farkli illerinde yasadiktan sonra Çorum'a bagli Koparan köyüne dönüp, tarim ve hayvancilik yapmaya karar verdi.

Ziraat Bankasinin 2017'de çiftçilere sundugu faizsiz krediden faydalanip 15 manda ile hayvanciliga baslayan Kartoglu ailesi, hayvan sayisini 4 yilda 4'e katlayarak islerini büyüttü.

Tarim ve Orman Bakanliginin hayvancilik desteklemelerinden de yararlanan çift, organik manda sütünü peynir, yogurt, kaymak, çökelek ve tereyagina dönüstürüp, tüketicinin begenisine sunuyor.

Emekli çift, yatirimlarini gelecek iki yilda 200 mandalik çiftlige dönüstürüp, civardaki çiftçilere örnek olacak bir basari elde etmeyi hedefliyor.

Safiye Kartoglu, AA muhabirine, ilk iki yil çok zorlandiklarini ancak arastirarak elde ettikleri bilgilerden istifade edip, emek vererek zorluklarin üstesinden geldiklerini söyledi.

Antalya'da 15 yil yasadiktan sonra Çorum'a döndüklerini anlatan Kartoglu, "Esimle bir gün köye dönüp çiftçilik ve hayvancilik yapmayi hayal ediyorduk. Esim emekli olmustu, sehir hayatindan da sikilmistik, köye dönüp hayalimizi gerçeklestirmeye karar verdik. Içimizde bir ukdeydi, Rabbim de nasip etti, köye döndük. Biraz arastirinca manda sütünün az bulundugunu ögrendik ve bu alana yöneldik. Mandaciligin zor oldugu söyleniyor. Biraz sabir, biraz sevgiyle üstesinden geliniyor. Biz bu isi çok severek yapiyoruz." dedi.

- "Esimle her seyin üstesinden geldik"

Kartoglu, köydeki evin yapimi, hayvan alimi ve yetistirilmesinde devletin destegini her zaman yanlarinda hissettiklerini vurguladi.

Peynir yapmayi gida mühendisi esinden ögrendigini belirten Safiye Kartoglu, sunlari aktardi:

"Omuz omuza verdik, çobanligi da beraber yaptik. Esimle her seyin üstesinden geldik. Hayalimiz büyük bir çiftlik kurmak. Islerimiz rayina oturuyor. Su an 60 hayvanimiz var. Devletimizin destekleriyle daha büyük isler yapacagiz insallah. Insanlara bu isin olabilecegini göstermek istiyoruz. Dört yildir bu isteyiz. Isletmemizi evlatlarimiz devam ettirecek."

Kartoglu, kadinlarin her istediklerini basaracak güce sahip oldugunu vurgulayarak, "Kadinin elinin degdigi her sey güzellesiyor. Yeter ki kadinlarimiz istesin. Kadin isteyince basaramayacagi bir sey yok. Kadinlardan rica ediyorum, köyde ya da kentte bir seyler üretsinler. Üretmek çok güzel. Ürettikçe kendini degerli hissediyorsun. Ilk basladigimizda insanlar çok elestirdi, 'Sehirden geldiniz, burasi size göre degil, yapamazsiniz' diyenler oldu ama yaptik." ifadelerini kullandi.

Sait Kartoglu ise manda sütünden elde ettikleri ürünlere müsteri bulmakta zorlanmadiklarini, talebe yetisemedikleri günler oldugunu aktardi.

Köye 200 mandanin bulundugu bir çiftlik kurana dek büyümeye devam edeceklerini dile getiren Kartoglu, sunlari kaydetti:

"Modern bir mandiramiz olsun istiyoruz. Bu amaçla çalisirken, bir taraftan da devlet desteklerini arastiriyoruz. Köye döndügümüzde bölgemizde manda sayisinin neredeyse kalmadigini ögrenmistik. Bu isin olabilirligini civar köylere tekrar göstermek adina bu ise basladik. 40 yil öncesine kadar bu bölgede çok fazla manda vardi ama döndügümüzde bir tane bile kalmamisti. Mandaciliktan para kazanilabilecegini tekrar insanlara gösterdik. Çevremizden aldigimiz olumlu tepkilere bakarsak insanlara iyi örnek oldugumuzu görüyoruz."
Kaynak: AA