Diyarbakir'da Dogustan Görme Engelli Kadinin Örnek Yasam Çabasi Ve Azmi

Diyarbakir’da, dogustan görme engelli Pervin Akdogan, karanlik ve kabus dolu hayatini, yasama azmi ve hirsi sayesinde Türkçe kabartma yazi olan Braille alfabesini ögrenerek, umudunu mutluluk dolu yeni bir gelecege çevirdi. Yasadigi zorluklara ragmen okuma yazma ögrenen Akdogan, simdi Ilahiyat Fakültesini bitirerek, Kur’an Kursu ögretmeni olmayi hedefledigini söyledi.

Diyarbakir'da Dogustan Görme Engelli Kadinin Örnek Yasam Çabasi Ve Azmi
Diyarbakir merkez Kayapinar ilçesinde annesiyle yalniz yasayan 47 yasindaki Pervin Akdogan, karanliktan aydinliga geçis sürecini, yasadigi sorun ve olumsuzluklari Ihlas Haber Ajansina anlatti. Lice ilçesinde, 10 kardesiyle karanlik ve kabus dolu bir hayat yasadigini anlatan Akdogan, "Yaklasik 10 yil önce Diyarbakir’a tasindik. Kur’an-i Kerim ile önce tanistim, çünkü alanim oydu. Kur’an-i Kerim’i ögrendikten sonra okuma-yazma hevesim basladi.

Diyarbakir’da yaptigim arastirmada okuma yazma ögrenebilecegimi duydum ve bunun çabasi içerisine girdim. Her yere basvurdum ve sonuçta hedefime ulastim. Yaklasik 6 yildan beri Braille alfabesi ile okuma yazma ögrendim. Ilk ve ortaokul diplomasi aldim simdi lise son sinifta okuyorum. Hedefim lise diplomasini aldiktan sonra Ilahiyat Fakültesini kazanmak ve Kur’an-i Kerim ögretmenligi yapmak. Ögrendigim okuma yazma sayesinde simdi Braille alfabesiyle yazilmis Kur’an-i Kerimin Türkçe meallerini okuyabiliyorum. Çesitli kitaplar okuyorum. Tabi Braille alfabesiyle yazilmis olan kitaplar" dedi.



“Herkesi okumaya davet ediyorum”

Kendisini yadirgayanlarin oldugunu ve bunlarin arasinda ögretmenlerin de bulundugunu belirten Akdogan, "Bu yasta okuyup ne yapiyorsunuz, ne gerek var evinizde oturun zaten maasiniz var. Bu saatten sonra okuyup ne yapacaksiniz diyenler çok oldu. Bunu bize ögretmenler dahi sinavda söylediler ve çok zoruma gitti. ‘Bende, bu yasta okuyup Kur’an-i Kerim hocasi olabilirim’ dedim. Hiçbir cevap vermedi ve sinava basladik. Ama o kelimeler ona yakismadi. Ben herkesi okumaya davet ediyorum. Baslasalar basarabilirler, yeterki insan çaba harcasin. Birine bana bir hadis oku dedigimde çesitli bahanelerle okumayabilir. Ama kitap öyle degil. Sen okuma yazmayi bildikten sonra açip Hadis-i Serif’i rahat sekilde kimseye minnet duymadan okuyorsun. Ama sen birine bagli kaldigin sürece beklemek zorundasin. Kitapta öyle bir bekle süresi yok” diye konustu.



“Engelli kadinlarin dezavantajlarini gidermeye yönelik çalismalar yürütmekteyiz”

25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü dolayisiyla Pervin Akdogan’i ziyaret eden, Iki Elin Sesi Sevgi Kadin Dernegi Baskani Leyla Aytek, "Engel sizsiniz diyen, kadin ve gençlerimizin dezavantajlarini gidermeye yönelik çalismalar yürütmekteyiz. Tüm kadin genç ve engellilerin is egitim gibi alanlarda toplumsal hayata esit ve aktif olarak katilimlarini saglamaya çalisiyoruz. Bugünün anlam ve önemini bilen bir kadin ve dernek yöneticisi olarak, Pervin Akdogan’in yasadiklari karsisinda dayanisma ve sorunlarini kamuoyuna aktararak çözüm bulunmasina yardimci olmak istedik. Yeni kurdugumuz dernek yöneticilerimiz ve paydaslarimizin önerileri dogrultusunda kadina yönelik siddetin son bulmasi, kadin yasami önündeki engellerin kaldirilmasi için elimden ne geliyorsa yapmaya devam edecegim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA