Japonya Ile Fransa'dan Hint-Pasifik Is Birligi Mesaji

Japonya ile Fransa, Hint-Pasifik'te donanma is birliginin çok yönlü olarak güçlendirilmesinde anlasti.

Japonya Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa, Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Yaklasik 25 dakika süren görüsmede Hayasi, Avrupa Birligi'nin (AB) izledigi Hint-Pasifik Isbirligi Stratejisi'nde Fransa'nin liderlik rolünü övdü.

Japon Bakan, temel deger ve stratejik çikarlari paylasan "özel partner" Fransa ile iliskileri güçlendirmek istediklerini bildirdi.

Kisida Fumio kabinesinde 10 Kasim'da görevine baslayan Hayasi'ye yeni görevinde basarilar dileyen Le Drian ise Fransa-Japonya iliskilerini gelistirmek istedigini belirtti

Le Drian, Japonya'nin 26. Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi'ndaki (COP26) katkilarindan dolayi mevkidasina tesekkür etti.

Iklim degisikligi sorunlarinin ele alindigi görüsmede iki bakan bölgedeki Çin, Kuzey Kore faaliyetlerine yönelik yakin çalismalarini sürdürme karari aldi.

Ikili, Hint-Pasifik'te Japonya-Fransa is birliginin çok yönlü olarak güçlendirilmesi ve iki ülke arasindaki müzakerelerin gelistirilmesinde mutabakata vardi.

Kaynak: AA