Derebasi Virajlari Adrenalin Ve Doga Tutkunlarini Agirliyor

BayburtTrabzon arasinda 3 bin 500 metre yükseklikteki Soganli Dagi üzerindeki dik yamaçlardan iki ili birbirine baglayan ve 'dünyanin en tehlikeli yolu' seçilen Derebasi Virajlari, doga ve adrenalin tutkunlarinin ilgisini çekiyor.

BESIR KELLECI - Bayburt-Trabzon arasinda yer alan, "dünyanin en tehlikeli yolu" seçilen Derebasi Virajlari, doga ve adrenalin tutkunlarini agirliyor.

1914 yilindaki Rus isgali sirasinda yöre halkinin çalistirilmasiyla insa edildigi bilinen yolda, özellikle kis aylarinda çig ve heyelan gibi doga olaylari sikça yasanirken, bölgenin karakteristik özelligi olan sis, Soganli Daglari zirvesindeki vadi boyunca etkisini sürdürüyor.

Kullanicilarina dünya genelindeki tehlikeli ve zorlu yollarin tanitimini yapan www.dangerousroads.org adli site tarafindan 6 yil önce "dünyanin en tehlikeli yolu" seçilen Derebasi Virajlari, sarp kayaliklar üzerinde ve araçla tek seferde dönülmesi mümkün olmayan 13 keskin virajla sürücülere zor anlar yasatiyor.

Gümüshane Dagcilik ve Doga Sporlari Kulübü (GÜDAK) üyeleri, sürücülere zor anlar yasatan ancak dogal güzellikleriyle de son yillarda doga ve fotograf tutkunlari için yeni bir rota haline gelen Derebasi Virajlari'nda yürüyüs gerçeklestirdi.

Bayburt ve Gümüshane'den yola çikan doga tutkunu 21 kisi araçla Bayburt'un Aydintepe ilçesine bagli Dumlu köyüne geldi. Yürüyüslerine buradan baslayan ekip, Bayburt ile Trabzon arasinda "dünyanin en tehlikeli yolu" olarak bilinen Derebasi Virajlari'na ulasti.

Yogun sis ile yagmurun da etkili oldugu güzergahta yürüyüslerini sürdüren ekip, yaklasik 15 kilometre katetti.

GÜDAK Baskani Mustafa Akbulut, AA muhabirine, bölgede dogal güzellikleriyle dikkati çeken turizm rotalarini sik sik ziyaret ettiklerini söyledi.

Bu yilki programlarina Derebasi Virajlari’ni aldiklarini belirten Akbulut, "Hava sartlari biraz agir olmasina ragmen çok güzel bir geziydi. Burasi dünyanin en zorlu yollarindan birisi olmasiyla dikkati çekiyor. D 915 Karayolu üzerindeyiz ve burasi sürücüler tarafindan kullaniliyor. Kullanildigi için çok zor bir parkur. Ikinci bir aracin buradan geçmesi gerçekten zor. Herkese burayi gezip görmesini tavsiye ediyoruz." dedi.

Zorlu hava kosullarina ragmen belirledikleri parkuru tamamladiklarini dile getiren sporculardan Fatma Cebeci de sunlari kaydetti:

"Son derece keyifli bir aktiviteydi. Bildiginiz gibi Derebasi Virajlari dünyanin en zorlu yollarindan biri. O yüzden diger insanlarin da gelip görmesi gereken yerlerden birisi oldugunu düsünüyorum."

Ilk kez Derebasi Virajlarina geldigini ifade eden Ilknur Olcay ise hava ve fiziksel kosullarin zorlu olmasina ragmen güzel bir yürüyüs yaptiklarini anlatti.

Sporculardan Furkan Sekerli de güzel bir atmosferde yürüyüs yaptiklarini vurgulayarak, "O konfor alanimizdan çikip böyle bir yere gelince insanlarin gerçekten hayatla olan mücadelesini görüyoruz. Ama burada sehir hayatindan çikip vakit geçirmek çok keyifli." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA