Rusya'da 4 Kirim Tatar Türkü'ne Toplam 56 Yil Hapis Cezasi

Rusya Güney Bölge Mahkemesi, Hizb-ut Tahrir davasindan yargilanan 4 Kirim Tatar Türkü’ne toplamda 56 yil hapis cezasi verdi.

Rusya'da 4 Kirim Tatar Türkü'ne Toplam 56 Yil Hapis Cezasi
Geçtigimiz yil Mart ayinda Kirim’in Bahçesaray kenti ve Bahçesaray bölgesinde 7 haneye yapilan Hizb-ut Tahrir operasyonlarinda 5 kisi gözaltina alinmis, daha sonra 1 kisi ise serbest birakilmisti. Operasyonlarindan ardinda göz altina alinarak yargilanan 4 Kirim Tatar Türkü, bugün Rusya’nin Rostov-Na-Danu kentinde mahkemeye çikarildi. Rusya Güney Bölge Mahkemesi’nde görülen durusmaya saniklar, Ruslarin Kirim’i isgal ettigi tarihleri olan "1783”, “1944”, “2014” yillarinin yazili oldugu pankartlarla çikarken, mahkeme daha önce savcilik makaminin 66 yil hapis cezasi talep ettigi davada karara vardi. Rus mahkemesi, Seytumer Seytumerov için 17 yil hapis ve 2 yil denetimli serbestlik cezasi, Osman Seytumerov için 14 yil hapis ve 1,5 yil denetimli serbestlik cezasi, Rüstem Seitmemetov için 13 yil hapis ve 1 yil denetimli serbestlik cezasi, Amet Süleymanov için ise 12 yil hapis ve 1 yil denetimli serbestlik cezasi verdi. Mahkemenin verdigi karar ile 4 Kirim Tatar Türkü’nü, toplamda 56 yil hapis cezasina çarptirildi.

Öte yandan Kirim Tatar Türkü 4 sanik, daha önce Rus mahkemesine yaptigi savunmada, kendilerinin hiçbir örgüt ile baglantisi olmadigini, Kirim’in, Rusya tarafindan isgal edildigini dile getirdikleri için Rus istihbaratinin kendilerine yönelik operasyon yaparak terör örgütleri ile iliskilendirdiklerini ifade etmisti.
Kaynak: İHA