BMGK'da Veto Hakkina Sahip Ülkelerden Yemen'e Destek

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) veto hakkina sahip 5 ülke Yemen'de mesru hükümetin çalismalarinin kolaylastirilmasinin yani sira Yemen halkina hizmet ve güvenligin saglanmasi çagrisinda bulundu.

ABD'nin Yemen Büyükelçiliginin Twitter hesabindan yapilan açiklamaya göre, BMGK'da veto yetkisine sahip 5 ülkenin (ABD, Rusya, Ingiltere, Fransa ve Çin) misyon baskanlari, Yemen Basbakani Muin Abdulmelik ile görüntülü görüsme gerçeklestirdi.

Açiklamaya göre, Yemen Basbakani'na ve hükümetin çabalarina destegini ifade eden misyon baskanlari, Riyad Anlasmasi'nin tam anlamiyla uygulanmasini istedi.

Misyon baskanlari ayrica Yemen'de hükümetin temel hizmetleri yerine getirmesi ve güvenligi saglamasi için çalismalarinin kolaylastirmasi çagrisinda bulundu.

- Riyad Anlasmasi kapsamindaki gelismeler

Riyad'da 5 Kasim 2019'da Yemen hükümeti ile BAE destekli GGK arasinda "hükümetin Aden'e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulmasi, tüm askeri teskilatlarin Savunma ve Içisleri Bakanliklarina baglanmasi, taraflarin ellerinde bulunan esirlerin karsilikli degisimi" gibi maddeleri içeren anlasma imzalanmisti.

Ancak özellikle anlasmanin güvenlik maddeleri taraflar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle uygulanamamisti.

Riyad yönetiminin Temmuz 2020'de Yemen hükümeti ile GGK arasinda imzalanan Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasi ve ülkede istikrarin saglanmasi için taraflara bir öneri sundugu duyurulmustu.

Bunun üzerine GGK Sözcüsü Nizar Heysem, Twitter hesabindan yaptigi açiklamayla, Riyad Anlasmasi'nin hayata geçirilmesi için Konseyin özerk yönetimden vazgeçtigini bildirmisti.

Yemen Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi de Suudi Arabistan'in sundugu öneri ve GGK'nin güney illerindeki özerklikten vazgeçtigini ilan etmesinin ardindan Ahmed Salim Rabi'nin yerine Ahmed Hamid Lemles'i yeni Aden Valisi olarak atamisti.

Hadi, daha sonra da Basbakan Muin Abdulmelik'i Riyad Anlasmasi uyarinca yeni hükümeti kurmakla görevlendirmisti.

Yemen'de 7 yildir süren çatismalarda 233 bin kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

Birlesmis Milletlere göre dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi yaklasik 30 milyon nüfuslu Yemen'de, 22 milyondan fazla kisi yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA