Trump'tan Medyaya, Ölümünün Ardindan Powell'a 'Iyi Davrandiklari' Elestirisi

Eski ABD Baskani Donald Trump, yasamini yitiren eski ABD Disisleri Bakani ve Genelkurmay Baskani Colin Powell için yayimladigi taziye mesajinda medyayi, Powell'a öldükten sonra "çok iyi" davrandigi için elestirdi.

Powell'in ölümü nedeniyle yazili bir açiklama yayimlayan Trump, baskanligi döneminde yildizinin pek barismadigi, kendisine kötü davrandiklarini savundugu ve "Fake News (Yalanci Basin)" olarak nitelendirdigi medyaya yüklendi.

Trump, "Yalanci basinin, Irak'ta büyük hatalar yapan ve buradaki sözde kitle imha silahlarini savunmasiyla akillara kazinan Colin Powell'a, ölümünde bu kadar iyi davrandigini görmek mükemmel. Umarim bir gün bana da aynisini yaparlar." ifadesini kullandi.

Powell'i "klasik bir sözde Cumhuriyetçi" olarak nitelendiren Trump, "Powell çok hata yapti ama her neyse huzur içinde uyusun!" sözleriyle mesajina son verdi.

- Powell kimdir?

ABD'nin New York eyaletinde 5 Nisan 1937'de Jamaikali göçmen bir ailenin oglu olarak dünyaya gelen Powell, New York sehrinin Harlem ve South Bronx bölgelerinde büyüdü ve City College of New York'ta okudu.

Mezun olduktan sonra orduya giren ve Vietnam'da da bulunan Powell, ilk siyasi görevine 1972'de Beyaz Saray üyesi olarak basladi.

1989'da dönemin ABD Baskani George Bush tarafindan Genelkurmay Baskanligina aday gösterilen Powell, bu görevinde Panama'nin isgali, Çöl Kalkani ve Çöl Firtinasi operasyonlarinin yani sira Körfez Savasi'nin planlanmasinda öncü rol oynadi.

George W. Bush döneminde 20 Ocak 2001'de 65. Disisleri Bakani olarak yemin eden Powell'in dört yillik görev süresinin çogunlugu 11 Eylül saldirilarinin sonrasindan olustu.

- BM Güvenlik Konseyi'nde yaptigi konusmayla hafizalara kazinmisti

2003'teki Irak Savasi'ndan önce BM Güvenlik Konseyi'nde yaptigi konusmayla hafizalara kazinan Powell, Konsey'in 1441 sayili kararina atifta bulunarak Irak'in kitle imha silahlarindan arindirilmasi gerektigini belirtmisti.

Powell, konusmasinda "Irak'in terörizme karismasi hakkinda Washington yönetiminin bildiklerini" Konsey ile paylasmis, daha sonra bu konusmadan utanç duydugu açiklamasini yapmisti.

26 Ocak 2005'e kadar disisleri bakanligi yapan Powell, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynakli komplikasyonlar nedeniyle 18 Ekim'de hayatini kaybetti.

Kaynak: AA