TBMM Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu, Diyarbakir'da Ziyaretlerde Bulundu

Komisyon Baskani Öznur Çalik: 'SÖNIM'lerin sayilarini artirmak ve bu merkezlere kadinlarimizin basvuru yapmalarini saglamamiz açisindan ziyaretleri önemsiyoruz' 'En büyük siddet alanlarindan biri de terör örgütlerinin, evlatlarini kaçirarak, annelere uyguladiklari siddettir. Bütün siddeti komisyonumuz ele aliyor'

TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, Diyarbakir'da çesitli ziyaretler gerçeklestirdi.

"Gaziantep-Diyarbakir Çalisma Ziyaretleri" kapsaminda kente gelen Komisyon Baskani, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik ile Sözcüsü AK Parti Sakarya Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek ve üyeleri AK Parti Balikesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, AK Parti Kahramanmaras Milletvekili Habibe Öçal, AK Parti Konya Milletvekili Haci Ahmet Özdemir, AK Parti Mugla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantiya katildi.

Toplantida, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü ile Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi tarafindan kadinlara yönelik yürütülen çalismalara iliskin bilgi verildi.

Daha sonra komisyon üyeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne bagli Siddet Önleme ve Izleme Merkezinde (SÖNIM) incelemelerde bulundu, çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Çalik, incelemelerin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, komisyon olarak saha ziyaretlerini sürdürdüklerini belirterek, siddetin, tüm dünyanin mücadele ettigi en önemli sorunlardan biri oldugunu söyledi.

Kadina yönelik siddeti ortadan kaldirmak için çok önemli yasal düzenlemeler yaptiklarini dile getiren Çalik, yasal düzenlemelerin uygulamada devam ettigini, uygulamadan kaynakli eksiklikler varsa tespit etmek için saha ziyaretleri yaptiklarini aktardi.

Çalik, dün Gaziantep'te ziyaretler gerçeklestirdiklerini animsatarak, bugün de huzur sehri haline gelen Diyarbakir'da bulunduklarini, terör örgütleriyle verilen mücadelenin sonuna gelindigini kaydetti.

Diyarbakir'da kurumlari ziyaret ettiklerini, tüm illerde bulunan SÖNIM'lerde de incelemelerde bulunduklarini dile getiren Çalik, kadinlarin siddete maruz kaldiktan sonra ilk basvuracaklari yerler konusunda yapilan bilgilendirmeleri yayginlastirmalari gerektigini bildirdi.

Öznur Çalik, siddete maruz kalan kadinlarin kolluk kuvvetlerine yüzde 70 oranla en fazla basvuruyu yaptigini anlatarak, SÖNIM'e ve diger kurumlara basvurularin gerçeklestigini belirtti.

- Siddete magduru kadinlara kapsamli destek

"Ziyaretimiz esnasinda siddet magduru bir kadinimizi gördük, yasamis oldugu süreci de kendisinden dinledik. Arkadaslarimiz hemen basvuru sirasinda kolluk kuvvetleriyle temasa geçti. Hukuki destek veriliyor. 2 evladi var. Onlarin egitimiyle ilgili süreç ve konukevindeki süreç takip edilecek. Sonra istihdamla ilgili destek verilecek. Özellikle merkeze gelen kadinlara iliskin süreci sosyologlarimiz, psikologlarimiz, hukukçularimiz ve saglikçilar takip ediyor" ifadesini kullanan Çalik, Diyarbakir'da kurumlarin bünyesinde çok önemli hizmetlerin sunuldugunu söyledi.

Çalik, 6 konukevi ve ilk adim merkezlerinin bulunduguna isaret ederek, merkezleri yerinde görmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

SÖNIM'lerin sayilarini artirmak ve bu merkezlere kadinlarin basvuru yapmalarini saglamak açisindan bu ziyaretleri önemsediklerini anlatan Çalik, "Sayin Cumhurbaskanimizin da Bakanimizin da merkezlerin sayilarinin artirilmasina dair kanaatleri var. Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlari var. Bu merkezleri artirmamiz gerekiyor. Bununla ilgili bizler de raporlarimizi yazmaya basladik. 4 Kasim itibariyla çözüm önerilerini kamuoyu ile paylasacagiz." dedi.

Siddetin her türlüsüne, nereden gelirse gelsin karsi olduklarini, gözyasinin dini, dili, rengi ve irkinin olmadigini belirten Çalik, en çok kadinlarin siddete ugradigina ve kadinlarin en çok korunakli olduklari alanda siddete maruz kaldiklarina dikkati çekti.

- Diyarbakir anneleri

Çalik, ailenin kadinlar için en önemli çati oldugunu, bu çatinin altinda siddete maruz kalmanin çok büyük bir aci oldugunu ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Diyarbakir'da da annelerimizin yasadigi bir dram var. Hepimizin yüreginin acisi. Diyarbakir annelerimizin baslattigi ve bugüne kadar devam eden yaklasik 276 kandirilarak, kaçirilarak daga götürülen evladimiz var. 15 yasindan küçük, 12 kiz çocugumuz var. Anneler, çocuklarinin kokularini duyarlar, hangi kapidan o kokunun geldigini hissederler. Iste bugün o annelerimizi, siddetin en büyügüne maruz kalmis annelerimizi görecegiz. 26, 15 yasindan küçük erkek evladimiz, 12 de kiz çocugumuz var. En büyük siddet alanlarindan biri de terör örgütlerinin, evlatlarini kaçirarak, annelere uyguladiklari siddettir. Bütün siddeti komisyonumuz ele aliyor. Dün de Gaziantep'te göçmen, mülteci, Suriyeli, Afganli kadinlarin yasadiklari magduriyetleri, siddeti inceledik. Bugün de özellikle Diyarbakir annelerimizin yasadiklari siddeti, evlatlarindan ayrilmanin onlara yasattigi travmayi bir kez daha Türkiye'ye komisyon olarak göstermek ve hissettirmek istiyoruz."
Kaynak: AA