Tarihi Tashan'da 'Cihad-Ül Ekber Danismendliler Ve Bir Zamanlar Selçuklu' Sergisi Açildi

GAKSA Yönetim Kurulu Baskani Isin Firat: 'Sergimiz atalarimizin Anadolu'ya geldikleri dönemlerdeki yasam biçimleri, giyim, kusamlari ve kültürleri hakkinda bizlere bilgi veriyor'.

Samsun'da "Cihad-ül Ekber Danismendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu" Projesi kapsaminda, Selçuklu ile Danismendliler dönemine ait sapkalar, kiyafetler, kitre heykeller ve dönemi anlatan yagli boya tablolarin yer aldigi sergi açildi.

Tarihi Tashan'da açilan sergi, Kültür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü, Müzeler Genel Müdürlügü ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) is birligiyle gerçeklestirildi.

GAKSA Yönetim Kurulu Baskani Isin Firat, AA muhabirine, Cihad-ül Ekber Danismendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu koleksiyonunun Bayburt'tan baslayip Zonguldak Eregli'ye kadar devam edecek olan turnesini Samsun'da gerçeklestirdiklerini söyledi.

Beklentilerinin daha çok gençler ve ögrenciler oldugunu dile getiren Firat, sunlari kaydetti:

"Hedefimiz onlara eski dönemlerde yasamis sultanlar, alimler, bilim insanlari gibi sahsiyetlerin ve ecdadimizin bize neleri biraktiklari ve neleri kazandirdiklarini ögretebilmek. Serginin içinde kitreden dökümden ve silikondan yapilmis heykeller var. 12 Danismend, 12 Selçuklu replika kostüm, sapkalar, menkibe tasviri tablolar var. Herkes tarafindan çok ilginç bulunuyor sergimiz. Sancaklar üzerinde menkibeler yazili. Hatta yabanci ziynetçilerimiz için de tablolarin üzerine metinlerin Ingilizce çevirilerini de yazdik. Karadeniz’de 13 sehirde olmak üzere toplam 60 farkli noktada ziyaretçileriyle bulusacak olan bu sergimiz atalarimizin Anadolu'ya geldikleri dönemlerdeki yasam biçimleri, giyim, kusamlari ve kültürleri hakkinda bizlere bilgi veriyor. Tüm Samsunlulari sergimizi görmeye davet ediyoruz."

Tarihi Tashan'da bugün açilan Cihad-ül Ekber Danismendiler ve Bir Zamanlar Selçuklu koleksiyonu 23 Ekim Cumartesi gününe kadar ziyaretçilerle bulusacak, serginin bir sonraki duragi ise Amasya olacak.

Kaynak: AA