Pakistan'dan 'Afganistan Konferansi Ile Ilgili Hindistan'dan Davet Almadik' Vurgusu

Pakistan Basbakani Imran Han'in Ulusal Güvenlik Danismani Muid Yusuf, Afganistan Konferansi ile ilgili Hindistan'dan davet almadiklarini söyledi.

"Güç ve Paradoks: 21. Yüzyilda Büyük Stratejiyi Anlamak" temasiyla bu yil 5'incisi düzenlenen "TRT World Forum 2021"e katilan Yusuf, burada yaptigi açiklamada, Hindistan'in gelecek ay baskent Yeni Delhi'de planladigi Afganistan Konferansi'ndan haberdar olduklarini ancak davet edilmedigini ifade etti.

Yusuf, davet gelmesi halinde ise forumun nasil oldugunu ve detaylarini görmesi gerektigini vurgulayarak kararin buna göre verilebilecegini dile getirdi.

Hindistan basinindaki dünkü haberlere göre, Yeni Delhi yönetiminin, aralarinda Rusya, Çin ve Pakistan’in da bulundugu bölge ülkelerinin ulusal güvenlik danismanlarini, Afganistan Konferansi için gelecek ay Yeni Delhi’ye davet ettigi bildirilmisti.

- Hindistan'a terör suçlamasi

Pakistan'in Afganistan'da baris için çalistigini belirten Yusuf, Hindistan'in ise 20 yildir Afganistan'da eski hükümetleri ve devlet yetkililerini kullandigini iddia ederek Yeni Delhi'nin Pakistan'da dogrudan teröre müdahil oldugunu savundu.

Yusuf, "Hindistan’in Pakistan’da terör olaylarini destekledigine" iliskin bir dosya hazirladiklarini ve geçen sene bunu dünya kamuoyuyla paylastiklarini animsatarak Yeni Delhi yönetiminin Afganistan’da baris istedigine dair iddialarin kendisine çok inandirici gelmedigini dile getirdi.

Pakistan'in sorunlari diyalog yoluyla çözme taraftari olduguna ve Afganistan'da barisi arzuladigina isaret eden Yusuf, "bölgede barisi baltalayan, tüm komsulariyla sorun yasayan ve fasist bir yaklasim sergileyen tek ülkenin Hindistan" oldugunu ileri sürdü.

- "Pakistan, günah keçisi yapildi" vurgusu

Yusuf, Pakistan'in Afganistan ile 2 bin 600 kilometrenin üzerinde kara siniri oldugunu ve bu ülkede yasanan her seyin Pakistan'da da hissedildigini vurgulayarak Afganistan'daki savas sebebiyle ülkesinin 150 milyar dolar ekonomik zarara ugradigini, 80 bin kisinin hayatini kaybettigini ve milyonlarca vatandasin yerlerinden edildigini ifade etti.

Afganistan'da yasananlar sebebiyle Pakistan'in suçlanmasina iliskin ise Yusuf, 20 yildir ayni hikayeyi dinlediklerini, Afganistan'daki iç basarisizliklar, buradaki hükümetlerin basarisizliklari ve burada mevcudiyeti bulunan Batili ülkeler açisindan birinin suçlanmasi gerektigini, bu ülkenin de Pakistan oldugunu söyledi.

Yusuf, bunun her zaman yasandigini dile getirerek savasi kaybedenlerin bir günah keçisi bulduklarini kaydetti.

Afganistan'daki durumda ise kurbanin günah keçisi yapildigina isaret eden Yusuf, komsularindaki savas sebebiyle 220 milyon nüfuslu Pakistan'in ciddi kayiplar verdigini ve esi benzeri görülmeyen terör saldirilarina maruz kaldigini aktardi.

- ABD'ye üs verme söz konusu degil

Yusuf, ülkesinin daima Afganistan’daki çatismanin siyasi çözümünü savundugunu hatirlatarak buna ragmen kamuoyu önünde parmaklarin kendilerine çevrildigini vurguladi.

ABD'ye üs verme konusunda tepkilerinin çok net oldugunu ifade eden Yusuf, Afganistan'daki çatismanin Pakistan'a tasinmasini istemediklerini ve ABD'ye üs vermenin hiçbir sekilde söz konusu olmadigini belirtti.

Dünyadaki bütün ülkelerle iyi iliskiler kurmak istediklerini ifade eden Yusuf, Hindistan ile de böyle bir sey arzuladiklarini ancak bu ülkedeki "fasist ve yayilmaci yönetim" sebebiyle yol katedemediklerini kaydetti.

Kaynak: AA