Eski Milli Egitim Bakanlarindan Prof. Dr. Orhan Oguz Hayatini Kaybetti

Oguz için ilk tören yarin Marmara Üniversitesi'nde düzenlenecek, ardindan Ilahiyat Fakültesi Camisi'nde ikindi namazini müteakip cenaze namazi kilinacak Eskisehir'de Anadolu Üniversitesi'nde 21 Ekim'de düzenlenecek ikinci törenin ardindan Oguz'un cenazesi, Eskisehir Odunpazari Belediyesi Mezarligi'na defnedilecek.

Eski Milli Egitim Bakanlarindan, Anadolu Üniversitesi Kurucusu ve Marmara Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Orhan Oguz, 97 yasinda hayatini kaybetti.

Oguz için ilk tören yarin saat 13.30'da Marmara Üniversitesi'nde düzenlenecek. Törenin ardindan Prof. Dr. Oguz için Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Camisi'nde, ikindi namazini müteakip cenaze namazi kilinacak.

Prof. Dr. Oguz için ikinci tören 21 Ekim Persembe günü Eskisehir'de Anadolu Üniversitesi'nde saat 11.00'de yapilacak. Törenin ardindan Oguz'un cenazesi, Eskisehir Odunpazari Belediyesi Mezarligi'nda topraga verilecek.

- Prof. Dr. Orhan Oguz'un öz geçmisi

Eskisehir'de, 1924'te dünyaya gelen Orhan Oguz, ilk, orta ve lise egitimini burada bitirdi. Yüksekögrenimini Istanbul'da Yüksek Iktisat ve Ticaret Okulu'nda tamamlayan Oguz, daha sonra Fransa'ya gitti. Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde hukuk doktorasi yapan Oguz, 1950 yilinda yurda döndü.

Meslek yasamina Izmir Yüksek Ekonomi ve Ticarett Okulu'nda iktisat ve maliye dersleri vererek baslayan Oguz, 1951-1955 yillari arasinda Afganistan'in Kabil Üniversitesi'nde 4 yil ögretim üyeligi yapti. Oguz, akademik kariyerini sürdürdügü Izmir'den Eskisehir'e gelerek 1958'de Anadolu Üniversitesi'nin temelini olusturan Eskisehir Iktisadi ve Idari Ilimler Akademisi'ni kurdu. 11 yil burada görev yapan Oguz, 1969 yilinda Akademi Baskanligi'ndan ayrildi.

1969 yilinda Eskisehir Milletvekili olarak TBMM'ye giren Oguz, Süleyman Demirel kabinesinde Milli Egitim Bakanligi yapti. Prof. Dr. Oguz bakanlik görevini 12 Mart 1971'e kadar sürdürdü.

Bundan sonraki hizmetlerine parlamentoda 1977 yilina kadar devam eden Oguz, 1978'de Istanbul Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisi Baskanligi'na seçildi. 1982 yilinda Istanbul Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisi Marmara Üniversitesi'ne, Eskisehir Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisi de Anadolu Üniversitesi'ne dönüstü. Marmara Üniversitesi'nin kurulma görevi, kurucu rektör olarak Prof. Dr. Orhan Oguz'a verildi. 1992 yilinda Marmara Üniversitesi Rektörlügünden emekli olan Oguz, 1996-1997 yillarinda RTÜK Baskanligi yapti.

Prof. Dr. Oguz'a, 1991 yilinda Fransiz Cumhurbaskani tarafindan "Legion D'honneur" nisani verildi.

Iktisadi konularda basilmis birçok kitap ve arastirmasi bulunan Prof. Dr. Orhan Oguz, merhume Güler Oguz ile evli ve 2 çocuk sahibiydi.
Kaynak: AA