Disisleri Bakani Çavusoglu, TRT World Forum'da Konustu Açiklamasi

'Suriye ve Libya'daki varligimiz, sahada istikrari saglamis, düzensiz göçü ve terörü önlemis ve diplomasinin önünü açmistir' 'Is birligi, dayanisma ve adalet, kendi kimligimizin ve medeniyetimizin vazgeçilmez parçalaridir' 'Dogu Akdeniz'de egemenligimizin ve mesru haklarimizin pazarlik konusu olmadigini açikça ortaya koymak için harekete geçtik'.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye'nin sert gücünü yalnizca tüm seçenekler tükendiginde diplomasiyi baslatmak için kullandigini belirterek "Suriye ve Libya'daki varligimiz, sahada istikrari saglamis, düzensiz göçü ve terörü önlemis ve diplomasinin önünü açmistir." dedi.

Çavusoglu, geçen yil gibi bu yil da çevrim içi düzenlenen TRT World Forum'a, görüntülü mesajla katildi.

Bu yilin temasi olan "Güç ve Paradoks" ile "Büyük Strateji"nin güncel konularla ilgili oldugunu kaydeden Çavusoglu, "Büyük Strateji'nin tanimi gücün sadece tek yönünün, yani sert gücün ötesinde diplomatik, ekonomik ve hatta kültürel güç gibi farkli unsurlari da içerecek sekilde genislemektedir." ifadesini kullandi.

Çavusoglu, belirli bir güce sahip olmadan belirli hedeflere ulasmanin zor olduguna isaret ederek "Son 20 yilda artan ulusal gücümüz olmasaydi, bölgesel bir oyuncu ve dünya çapinda saygi gören bir aktör olmak imkansiz olurdu." degerlendirmesinde bulundu.

Korkudan duyulan sayginin sürdürülebilir olmadigini vurgulayan Çavusoglu, çekim gücüyle kazanilan sayginin uzun ömürlü oldugunu belirtti.

Çavusoglu, Türkiye'nin güç anlayisinin sert gücü merkeze almadigini belirterek "Is birligi, dayanisma ve adalet, kendi kimligimizin ve medeniyetimizin vazgeçilmez parçalaridir. Ecdadimiz adaletle yönetmis, kalpleri ve zihinleri kazanarak saygi kazanmistir. Bu nedenle bizim anlayisimiza göre güç, merhametli, akilli ve mesru olmalidir." dedi.

Gücün merhametli olmasi ifadesini detaylandiran Çavusoglu, "Ne kadar güçlüysen o kadar sorumlu olmalisin. Biz bu yüzden insani olarak tanimliyoruz. Bu yüzden biz insani yardim konusunda en büyük olmasa da en cömert ülkeyiz." diye konustu.

Mevlüt Çavusoglu, akilli gücün kullanildigina da dikkati çekerek "Yumusak ve sert güç unsurlarini akilli bir sekilde birlestiriyoruz. Dis politikamizi da bu yüzden girisimci olarak tanimliyoruz. Çünkü zorluklara cevap verebilmek için reaktif degil, proaktif bir dis politika gerektigine inaniyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Dogu Akdeniz'de mesru haklarimizin pazarlik konusu olmadigini ortaya koymak için harekete geçtik"

Çavusoglu, Türkiye'nin Somali'den Afganistan'a kadar çözümün bir parçasi oldugunun altini çizerken sert gücün ise yalnizca tüm seçenekler tükendiginde, diyalog ve diplomasiyi baslatmak için kullanildigini belirtti.

Türkiye'nin donmus ihtilaflari çözmek, gerilimi azaltmak ve ulusal çikarlari korumak için bu yönteme basvurdugunu söyleyen Çavusoglu, "Suriye ve Libya'daki varligimiz, sahada istikrari saglamis, düzensiz göçü ve terörü önlemis ve diplomasinin önünü açmistir." ifadelerini kullandi.

Disisleri Bakani Çavusoglu, Afganistan'da da 20 yil boyunca ülkenin istikrarina ve kapasite insaatina yardimci olduklarini anlatarak Türkiye'nin Afganistan'daki varliginin dogru mesajlar vermeyi sagladigini dile getirdi.

Azerbaycan'in isgal edilen topraklarini kurtarmak için baslattigi Vatan Muharebesinde de Türkiye'nin kardesleri yaninda durdugunu söyleyen Çavusoglu, söyle devam etti:

"Ancak silahli çatismalar sona erdiginde de kalici barisi saglamak için fikirler gelistirdik. Dogu Akdeniz'de egemenligimizin ve mesru haklarimizin pazarlik konusu olmadigini açikça ortaya koymak için harekete geçtik. Ayni zamanda Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan kapsayici bir Dogu Akdeniz Konferansi çagrisinda bulundu."

Bakan Çavusoglu, gücün adil ve mesru olmasi gerektigine de deginerek, gücün daha büyük amaçlara ulasmak için bir araç olmasi gerektigini söyledi.

Bu nedenle Erdogan'in Birlesmis Milletler Genel Kurulu'nda daha adil bir dünya çagrisi yaptigini kaydeden Çavusoglu, "Bugün artik baskalarinin acilarina karsi kayitsiz degiliz. Daha adil bir dünya için çalismak sadece ahlaki bir yükümlülük degil, daha güvenli ve istikrarli bir dünya için bir zorunluluktur." degerlendirmesini yapti.

- "Türkiye, gücü iyilik için kullanacak bir uluslararasi sistemi tesvik ediyor"

Dünyanin daha da ayrismis durumda olduguna isaret eden Çavusoglu, buna ragmen insanlar ve küresel ekonominin, birbirine hiç olmadigi kadar bagli oldugunu ifade etti.

Bu durumun bir çeliski olmasinin yaninda, uluslararasi diplomatik aktörler için bir firsat sundugunu da belirten Çavusoglu, "Bu siyasi parçalanmayi düzeltmek için ekonomik ve sosyal bagliligimizdan kullanabiliriz. Bu daha adil bir dünya vizyonumuzun bir parçasi, insani ve girisimci dis politikamizin bir hedefidir. Bu nedenle Türkiye, gücü iyilik için kullanacak, etkin birçok tarafliligi ve kurallara dayali bir uluslararasi sitemi tesvik etmektedir." diye konustu.

Çavusoglu, iklim degisikligi, düzensiz göç, terörizm ve artan esitsizlikler gibi küresel konulara toplu müdahalenin sart oldugunu da belirterek yükün paylasilmasi ve sorumlu hareket edilmesi gerektigini vurguladi.

TRT World Forum'un basarili bir dis politika için birçok paydasin katilmasini sagladigi bakimindan önemli oldugunu vurgulayan Mevlüt Çavusoglu, farkli bakis açilari ve yaklasimlar için Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) da baslatildigini kaydetti.

Çavusoglu, ADF'nin Mart 2022'de yapilacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA