Bulgaristan'da Artan Kovid-19 Vakalari Nedeniyle 'Yesil Sertifika' Zorunlulugu Getirildi

SOFYA – Yen tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin 4. dalgasinin yasandigi Bulgaristan’da vaka sayisi ve ölümlerin artmasi nedeniyle alinan ilave önlemler kapsaminda “yesil sertifika” zorunlulugu getirildi.

Saglik Bakani Stoyço Katzarov, düzenledigi basin toplantisinda, “Ülkede 21 Ekim'den itibaren vatandaslar lokanta, eglence yerleri, otel, sinema, tiyatro, sirk, konser, galeri, AVM, spor salonlari ve kulüplere sadece asili olduklarini kanitlayan yesil sertifika ile girebilecek.” dedi.

Sertifikanin bu tür yerlerin personeli için de zorunlu olacagini açiklayan Katzarov, hasta ziyaretlerinin geçici olarak yasaklandigini ve Kovid-19 vaka sayilarinin 100 bin kiside 750’ye ulastigi belediyelerde ögrencilerin uzaktan egitime geçeceklerini duyurdu.

Yesil sertifika üniversite ve yüksek okullarindaki egitim için de zorunlu olacak.

Bakan Katzarov, olasi hile girisimlerinin önlenmesi için sertifika veren saglik merkezlerine siki denetim uygulanacagini dile getirdi.

- Vakalarda endise yaratan artis

Bu arada Saglik Bakanliginin verilerine göre nüfusu 6,9 milyonluk Bulgaristan’da sadece 2 milyon 634 bin 699 kisi iki doz asilanmis bulunuyor.

Ülkede son 24 saatte yeni vaka sayisi 4 bin 979’a çikti, 214 kisi öldü. Ölenlerin yüzde 94,4’ü asili olmamasina ragmen asi kampanyasi büyük sorunlarla yürütülüyor. Asi karsiti ön yargilarinin yaygin oldugu Bulgaristan’da son 24 saatte sadece 6 bin 201 kisi asi oldu.

Kaynak: AA