Baskan Seçer, Muhtarlar Gününde Gülnar'da Muhtarlarla Bulustu

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Muhtarlar Günü dolayisiyla Gülnar’da muhtarlarla bir araya geldi. Birçok ilçenin mahalle muhtarlarinin katildigi bulusmada Baskan Seçer, “Ben sizlerle iletisim kurarken siyasi partinizi bilmem, görmem. Sizi bir muhtar olarak görürüm” dedi.

Baskan Seçer, Muhtarlar Gününde Gülnar'da Muhtarlarla Bulustu
İçel Büyüksehir Belediye Baskani Seçer, Muhtarlar Günü dolayisiyla ikinci bölgede görev yapan muhtarlarla bulustu. Anamur, Bozyazi, Gülnar, Mut, Aydincik, Erdemli ve Silifke muhtarlarinin katilimi ile bir otelde gerçeklestirilen etkinlige; CHP İçel Milletvekili Cengiz Gökçel, Aydincik Belediye Baskani Ferat Aktan, siyasi parti il baskanlari, Gülnar Muhtarlar Dernegi Baskani Murat Çalik, Silifke Muhtarlar Dernegi Baskani Murat Temur da katildi.



“Birbirimizin derdini, tasasini, çilesini görmek zorundayiz”

Baskan Seçer, bulusmada yaptigi konusmada, Muhtarlar Gününün uzun yillardir dile getirilen ancak çözülemeyen sorunlarin konusuldugu bir gün oldugunu vurgulayarak, muhtarlarin hakli taleplerinin bir yasa kapsaminda çözülmesinin önemine dikkat çekti. Bir belediye baskani ile muhtarin is birligi yapma zorunlulugu oldugunu ve İçel’de de muhtarlarla iyi diyalog kurmayi önemsediklerini vurgulayan Seçer, “Bizim birbirimizi sevme, sayma zorunlulugumuz var. Birbirimizi anlayacagiz. Birbirimizin derdini, tasasini, çilesini görmek zorundayiz. Yoksa ben belediye baskani olarak, sizler muhtar olarak belde halkina, bizlere destek olup bizlerden hizmet etmek isteyenlere katki sunmamiz mümkün olmaz” ifadelerini kullandi.

“Ben isterim ki, yerel yönetimler çok daha fazla güçlendirilsin”

2014 yilinda yapilan yasa degisikligi sonucu idari sinirlarin belediye hizmet sinirlarina dönüsmesiyle birlikte birçok hizmetin de belediye eliyle alinmaya baslandigini belirten Seçer, bu degisikligin çeliskilerle ve açmazlarla dolu hükümler de içerdigini söyledi.

Seçer, “Ben isterim ki, yerel yönetimler çok daha fazla güçlendirilsin. Birçok konu Ankara’dan alinsin, Büyüksehir’in uhdesine, yetkisine verilsin ki bu is ve islemler, bu hizmetler çok daha efektif, etkin ve çabuk sehir halkina ulasabilsin” diye konustu.



“Bana aktarilan sorunlarin yüzde 80’i Büyüksehir’in görev alanina girmiyor”

Büyüksehir ve ilçe belediyeleri arasinda hizmet konusunda sürekli bir tartismanin olduguna dikkat çeken Seçer, “Bu bizi yoruyor. Bu ilçe belediye baskanini da yoruyor. Bu muhtari da yoruyor ama en fazla kimi yoruyor? Halki yoruyor. Bu yol ilçe belediyesinin mi, Büyüksehir’in mi, ormanin mi, karayollarinin mi ya da baska bir kurumun mu? Bu çatisma hepimizi ziyadesiyle yoruyor” dedi.

Büyüksehir’in görev alaninda olmayan noktalara da hizmet götürdüklerini kaydeden Seçer, “Herkesin aklina en küçük bir soruda, bir sorunda Büyüksehir Belediyesi, Büyüksehir Belediye Baskani geliyor” diye konustu.

Mahalle ziyaretlerinde muhtarlarin dertlerini dinlediklerini belirten Seçer, “Bana aktarilan sorunlarin, taleplerin emin olun yüzde 80’i İçel Büyüksehir Belediyesinin görev alanina girmiyor. Ama bütün muhtarlarimizin aklina İçel Büyüksehir Belediyesi ya da belediye baskani geliyor. Bundan gocunmuyoruz, sikilmiyoruz, sikayet etmiyoruz. Ama bu gerçekler altinda görev yaptigimizi da degerli muhtarlarimizin bilmesini istedim” seklinde konustu.



“Sizlerle iletisim kurarken siyasi partinizi bilmem, görmem”

Tüm muhtarlarin kendisine rahatlikla ulasabildigini ifade eden Seçer, “Ben sizlerle iliski kurarken, iletisim kurarken siyasi partinizi bilmem, görmem. Sizi bir muhtar olarak görürüm. Eger siz beni bir partinin belediye baskani olarak görüp ona göre davraniyorsaniz muhtarlik görevinde en büyük hatayi yapiyorsunuz. Siz o mahalle halkina en büyük kötülügü yapiyorsunuz. Bir belediye baskanini, siyasi parti mensubu bir siyasi figürden öte o kentin tüm halkini, tüm hemsehrilerinin belediye baskani oldugu hüviyetiyle degerlendirirseniz mahalle halkina çok daha hayirli hizmetler yapabileceginizi düsünüyorum” dedi.

Baskan Seçer, muhtarlara Teksin uygulamasini telefonlarina indirmeleri konusunda çagrida bulunarak, Teksin’de yer alan E-Muhtarim bölümünü anlatti. Seçer, “Artik size özel bir uygulama var, Teksin baglantili olmak üzere. Oradan belediyemize yaptiginiz taleplerin sonuçlarina, tarim takvimine, haberlere, nöbetçi eczanelere ulasabilirsiniz. Hava durumu gibi birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz” diye konustu.



“Yil sonunda göreve geldigimizden beri 880 bin ton sicak asfalt kullanmis olacagiz”

İçel’in özellikle bati bölgelerindeki ilçelerde muhtarlarla yaptiklari degerlendirmelerde öne çikan konunun yol sorunu oldugunu ifade eden Seçer, özellikle tarimsal üretimin oldugu bölgelerde grup yollari basta olmak üzere birçok bölgede yol çalismasi yaptiklarini söyledi.

Büyüksehir Belediyesi Yol Yapim Bakim ve Onarim Dairesinin alet ekipmandan araç gerece, kadrolarina kadar önemli degisiklige ugradigini vurgulayan Seçer, “2019 yilinda, bizim göreve geldigimiz ilk yilda sicak asfalt kullanim miktarimiz 139 bin tondu. Bu ikinci yilda 216 bin tona çikti. Su anda 2021’in ilk 9 ayinda 430 bin ton sicak asfalt kullandik. Toplamda da eylül sonuna kadar göreve geldigimiz günden bu yana 786 bin ton sicak asfalt kullanmisiz, bakin her yil artiyor. Ilk 9 ay 430 bin ton yil sonuna kadar 525 bin tona tamamlanacak ve yil sonunda göreve geldigimiz günden bu yana 880 bin ton sicak asfalt kullanmis olacagiz. Çalismalari bir program dahilinde yapiyoruz ve yapmak zorundayiz” dedi.

Seçer, yatirim programina alinan her isin mutlaka bitirildigini, hatirli telefonlar ile ekiplerin yönlendirilmedigini belirterek, “Bizim ilk geldigimiz yil yaptigimiz sathi asfalt kaplama miktari 128 kilometreydi. 2020 yilinda bu rakam 365 kilometreye çikti. Ilk 9 ayda bu yil 279 kilometredeyiz, yil sonuna kadar 320 kilometre daha yapilacak, çok süratle devam ediyoruz. Bu yil sonunda 652 kilometreye çikacak ve göreve geldigimiz günden bugüne kadar bin 135 kilometre sathi kaplama çalismamizi tamamlamis olacagiz. Bu çalismalar bizim bütçemizin en yogun harcama yapilan kisimlari” ifadelerini kullandi.

Sanat yapilarinda da önemli çalismalari baslattiklarini ifade eden Seçer, son olarak önemli bir üretim bölgesi olan Erdemli’deki Lamos Köprüsü ile Mergin Köprüsünü bitirdiklerini hatirlatti.

“Ormanlarimiz çöp yuvasi olmaktan kurtulmus oldu”

Baskan Seçer; Anamur, Bozyazi ve Aydincik ilçelerinin evsel atiklarini bertaraf edecek tesis için gerekli kredi konusunda Iller Bankasi ile görüsmelerin tamamlandigini söyleyerek, “Su anda kredi sözlesmesi asamasindayiz” diye konustu.

Vahsi depolamaya son vermek adina maliyetini karsilayarak, bölgenin evsel atiklarini Silifke’de bulunan düzenli depolama tesisine transfer ettiklerini hatirlatan Seçer, “Bu çevre hassasiyeti açisindan önemlidir. Ormanlarimiz çöplüge dönüyordu ama son 2 yildir çok sükür ki ormanlarimiz çöp yuvasi olmaktan kurtulmus oldu. Bu tesisimizi yaptigimiz zaman da Silifke’ye tasima masrafini ortadan kaldirmis olacagiz” dedi.



Kasim ayinda MESKI’nin bütçesi meclise gelecek

MESKI’nin çalisan kadrosuyla, bütçesi ve hitap ettigi alanla önemli bir kurum olduguna deginen Baskan Seçer, MESKI’nin projelerinin çok fazla oldugunu ancak ayni oranda gelire sahip olmadigini ifade etti.

Seçer, sunlari söyledi:

“Zaman zaman su sikayet gelir; faturalar kabarik. Saygiyla karsiliyoruz. Bütün meclis üyelerimiz de burada zaten. Su fiyatlarinin karari meclisten çikiyor. Kasimda MESKI’nin genel kurulunda gelecek yilin bütçesini getirecegiz. Yaklasik olarak yanlis hatirlamiyorsam 1,5 milyar liraya yakin bir bütçe ile meclis üyelerinin huzuruna gelecegiz. MESKI’nin tek geliri su faturalarindan elde ettigimiz gelirler ve az bir miktarda da Iller Bankasindan bir pay geliyor bize. Baska bir gelir yoktur. Yaptigimiz yatirimlari; bulabiliyorsak hibe, kredi ya da öz kaynaklarla yapariz. Bunlar yeraltina gömüldügü için çok da görülmez. Teksin Alo 185 Çagri Merkezine gelen çagrilarin; sikayettir, taleptir, dilektir, istektir yüzde 70’i MESKI ile ilgili. Yani biz en çok parayi bu alana harciyoruz ama en çok sikayeti de bu alandan aliyoruz. Neden? Su dediginiz zaman hayatin ta kendisi, her an suya ihtiyaç var.”

“İçel mutlu oldukça, zenginlestikçe; herkesin yüzü güldükçe mutlu olacak insanlariz”

Muhtarlara tesekkürlerini ileten Seçer, 31 Mart seçimlerinde seçilen ancak daha sonrasinda hayatini kaybeden muhtarlari andi. Seçer; “Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da iliskilerimizin ayni muhabbetle, samimiyetle, istekle ve sevkle devam etmesini diliyorum. Seçim sandigina gidene kadar vatandaslarimizin hizmeti bizden sorulur. Halkimizin emrindeyiz, halkimizin hizmetkariyiz. Biz İçel kalkindikça, mutlu oldukça, zenginlestikçe; herkesin yüzü güldükçe mutlu olacak insanlariz” diye konustu.

Konusmalarin ardindan yemege geçildi ve İçel Büyüksehir Belediye Konservatuari Türk Müzigi Toplulugu tarafindan da türküler seslendirildi.
Kaynak: İHA