AB, Mali Kurallarini Degistirmeye Hazirlaniyor

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, üye ülkelerin uygulamakla yükümlü olduklari mali kurallarin degistirilmesine yönelik istisare süreci baslatti.

AB Komisyonu Kidemli Baskan Yardimcisi Valdis Dombrovskis, Strazburg'da düzenledigi basin toplantisinda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle ara verilen AB ekonomik yönetisiminin gözden geçirilmesi sürecine yeniden baslandigini bildirdi.

Avrupa'nin, salginin neden oldugu türbülansin ardindan sakin sulara yelken açtigini belirten Dombrovskis, "Kriz; yüksek borç, yüksek kamu açigi, farkliliklar, esitsizlikler ve yatirim ihtiyaci gibi zorluklari daha görünür hale getirdi." dedi.

Dombrovskis, söz konusu sinamalarla mücadele için uygun ekonomik yönetisim kurallari belirlenmesi gerektigini kaydetti.

Bu asamada, AB Komisyonu 31 Aralik 2021'e kadar toplanti, çalistay ve arastirma yaparak ilgili taraflarin görüslerini alacak. Komisyon, üye ülkelerin maliye politikalarina rehberlik edecek çalismasini 2022'de açiklayacak.

- AB mali kurallari

Istikrar ve Büyüme Pakti, AB üyesi ülkelerin kamu harcamalarini ve bütçe açiklarini sinirlandiran kati kurallar içeriyor.

AB kurallarina göre, normal sartlarda üye ülkelerin bütçe açiklarinin GSYH'lerinin yüzde 3'ünü, kamu borçlarinin da GSYH'lerinin yüzde 60'ini geçmemesi gerekiyor. Bu sinir asildiginda uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu'na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapilmasi gerekiyor. Aksi takdirde söz konusu ülkeye yönelik "asiri açik prosedürü" adli disiplin süreci uygulanabiliyor. Disiplin süreci sonunda ülkeye ekonomik yaptirimlar söz konusu oluyor.

- Kurallar Kovid-19 nedeniyle askiya alinmisti

AB üyesi ülkeler, salgin nedeniyle geçen yil söz konusu kurallari askiya alma karari almis ve kamu harcamalarini yükseltmisti.

Bu asamadan sonra kurallarin degistirilmesi için AB üyesi ülkelerin uzlasmasi gerekiyor.

- AB ülkelerinin kamu borcu

AB ülkelerinin kamu borcunun GSYH'ye orani 2021'in ilk çeyreginde yüzde 92,9 seviyesinde ölçüldü. Bu oran Avro Bölgesi'nde de yüzde 100,5'i buldu.

AB ülkeleri arasinda kamu borcunun GSYH'ye orani Yunanistan'da yüzde 209,3, Italya'da yüzde 160, Portekiz'de yüzde 137,2, Güney Kibris Rum Yönetimi'nde yüzde 125,7, Ispanya'da yüzde 125,2, Belçika'da yüzde 118,6, Fransa'da yüzde 118 ve Almanya'da yüzde 71,2 oldu.

Söz konusu veriler, AB üyesi 15 ülkenin Birlik kriterlerinde belirlenen sinirlari astigini ortaya koydu.

AB üyesi ülkeler arasinda 2020'de bütçe açigi orani en yüksek ülkeler yüzde 11 ile Ispanya, yüzde 10,1 ile Malta, yüzde 9,7 ile Yunanistan, yüzde 9,5 ile Italya, yüzde 9,4 ile Belçika, yüzde 9,2 ile Fransa ve Romanya, yüzde 8,9 ile Avusturya olarak belirlendi. Bu dönemde Danimarka disinda bütün AB üyesi ülkeler Maastricht Kriterleri'nde belirlenen yüzde 3 sinirini asti.

Kaynak: AA