96 Yasindaki Eski Nazi Sekreteri Almanya'da Yargiç Karsisinda

2’nci Dünya Savasinda Nazi toplama kampinda sekreterlik yapan 96 yasindaki Irmgard F. 11 bin kisinin öldürülmesinde sorumlulugu bulundugu gerekçesiyle yargilanmaya baslandi.

Itzehoe Bölge Mahkemesinde yargilamasina baslanan Irmgard F., Stutthof toplama kampinda sekreterlik yaptigi dönemde 11 binden fazla insanin öldürülmesine yardim ettigi gerekçesiyle yargilaniyor. Davanin 30 Eylül’deki ilk durusmasi öncesi firar eden ve yakalanan Irmgard F. mahkemeye tekerlekli sandalye yardimiyla getirildi.

Irmgard F., Stutthof’in bir daha kaçmamasi için bilegine elektronik kelepçe takildigi belirtildi.

Savciliga göre, Haziran 1943’ten Nisan 1945’e kadar Danzig yakinlarindaki Stutthof toplama kampinin karargahinda çalisan ve o dönem 18 yasinda olan Irmgard F. mahkumlarin sistematik olarak öldürülmesinde kamptaki sorumlulara yardim etmekle suçlaniyor. Stutthof kampinda Yahudi, Sovyet - Rus tutuklular ve Polonya partizani oldugu düsünülen 65 bin kisinin öldürüldügü belirtiliyor.

Irmgard F. Ikinci Dünya Savasi sirasinda Naziler tarafindan islenen suçlarla baglantili olarak yillar sonra yargilanan ilk kadin olmasi bakimindan önem tasiyor.
Kaynak: İHA