Selzede Vatandaslari Psikososyal Destek Ekipleri Yalniz Birakmiyor

11 Agustos’ta onlarca kisinin ölümü ile sonuçlanan sel felaketinin yasandigi Kastamonu’da, ’psikososyal destek ekipleri’ selzedeleri yalniz birakmiyor.

Selzede Vatandaslari Psikososyal Destek Ekipleri Yalniz Birakmiyor


Bati Karadeniz Bölgesinde siddetli yagislarin ardindan, 11 Agustos’ta Bartin, Kastamonu ve Sinop’ta yasanan sel felaketinde birçok bina yikildi, onlarca araç ve is yeri zarar gördü. Sel felaketinde 71 kisi Kastamonu’da, 10 kisi Sinop’ta ve 1 kisi de Bartin’da hayatini kaybetti. Selin en agir yasandigi Bozkurt basta olmak üzere sel bölgelerinde hayatin normale dönmesi için onarim çalismalari sürdürülürken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’na bagli ’psikososyal destek ekipleri’ ise selden etkilenen ve sel sebebi ile travma yasayan vatandaslarin yaralarini sarmak için çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü koordinesinde yasanan sel felaketinden etkilenen afetzede çocuklara psikolojik destek veriliyor. Ekipler, afetzede çocuklarla birebir ilgilenerek oyun oynuyor, resim yapiyor, top çesitli etkinlikler düzenliyor. Ayrica ekipler, selzede ailelerle de görüserek istek ve taleplerini belirliyor.

“Sel bölgesindeki öncelikli amacimiz çocuklarin selden gördükleri zararlari en aza indirmek”

Bölgedeki psikososyal destek ekibinde çalisan Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü’nden Psikolog Merve Saglam, çalismalar hakkinda bilgiler aktararak, “Kastamonu’da yasanan sel felaketinden dolayi Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügünden bölgeye geldik psikososyal destek grubu olarak. Bizim sel bölgesindeki öncelikli amacimiz hem çocuklara yardimci olmak hem de Bakanligimizin hizmet modellerinden olan çocuk temelli çalistigimiz için çocuklarin seldeki zararlarini en aza indirmek, onlarin ihtiyaçlarini karsilamak. Gerekli risk haritalarini olusturmak gibi görevlerimizin bulunuyor burada. Açikçasi bu çalismalar üzerinde ilerliyoruz. Hem burada ailelerle ilgili bilgiler aliyoruz hem de ihtiyaçlarina yönelik çalismalar yürütüyoruz. Hem de onlarin zihinlerini mesgul edecek, onlari daha iyi hissettirebilecek etkinlikler yapmaya çalisiyoruz. Daha sonra ailelerin bizlerden bazi talepleri oluyor. Onlarin ne tür ihtiyaçlarinin oldugunu, ne gibi durumlarda yardimda bulunabiliriz, bunlari konusuyoruz” dedi.



“Öncelikli hedefimiz sel felaketinin yaralarini biran önce sarabilmek”

Öncelikli hedeflerinin sel felaketinin yaralarini biran önce sarmayi istediklerini anlatan Saglam, “Tabii ki bu sel felaketi burada yasayan ya da yasamayan hepimizi derinden etkiledi. Bu üzücü bir durum ama bizim öncelikli hedefimiz sel felaketinin yaralarini biran önce sarabilmek, selzedelere yardimci olabilmek hem de çocuklarimizin yasadigi travmalari en aza indirmek. Bu da tabii ki direk aninda psikolojik destekten ziyade biraz daha onlarin yaninda olabilmek, onlarla oyunlar oynamak, oynatabilmek, onlarin unutulmamalarini, ihmal edilmemelerini saglamak öncelikli hedefimiz oluyor. Psikososyal destek dedigimiz aslinda insanlarin ihtiyaçlarina yönelik hizmetlerde bulunuyor. Bakanligimizin hizmet modellerinden birçok yardim modeli bulunuyor. Bu tek çocuk olarak degil, kadin, aile, yasli bakim gibi hizmet modellerimizde bulunuyor. Bunlarda hangi hizmet modellerinin uygun olabilecegine karar veriyoruz. Gerekli görüsmeler yapildiktan sonra hangi model uygunsa onlara o yönde desteklerde bulunuyoruz” diye konustu.



“Kizim, psikososyal destek ekiplerinin sayesinde selde yasadigi olumsuz olaylari artik hatirlamiyor”

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanligi psikososyal destek ekipleri ile Türk Kizilayi’nin kendilerine her türlü destegi sagladigini anlatan Nihat Demirel isimli vatandas, “Kizimizin ayni zamanda burada hocalari bulunuyor. Burada kres var, okullar var. Her gün düzenli olarak okuluna gidiyor. Oyuncaklar dagitiliyor, etkinlikler düzenleniyor, egleniyor. Burada desarj oluyor. Selde yasadigi olumsuz olaylari artik hatirlamiyor artik. Gelisimine büyük katki sagliyorlar. Herkesten Allah razi olsun. Kizimla ilgileniyorlar, birebir hocalari var. Kizim, kendisi resim yapiyor, daha önceden resim yapamiyordu burada resim yapmayi ögrendi. Oyunlar oynuyor, egleniyor. Önceden daha içine kapanik bir çocuktu. Herkesten Allah razi olsun. Cumhurbaskanimizin talimatiyla Türkiye burada, ayaklanmis herkes, hayirseverler burada bizleri yalniz birakmiyorlar. Bütün devletimizin kurumlari burada. Herkese tesekkür ederiz. Allah hepinizden razi olsun” seklinde konustu.



“Bundan 20-25 yil önceki Türkiye’ye düsündügümüz zaman sokaklarda kalacaktik”

Bütün Bakanliklarin tüm imkanlariyla sel bölgesinde çalisma yürüttügünü ifade eden Nihat Demirel, duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Eger bundan 20 yil, 25 yil önceki Türkiye’ye düsündügümüz zaman sokaklarda kalacaktik. Su anda güçlü bir Türkiye var. Kesinlikle güçlü bir Türkiye var, onun için çok iyi imkanlarda buradayiz. Her türlü ihtiyaçlarimiz karsilaniyor. Hayatimizi burada devam ettiriyoruz. Hayata adapta oluyoruz” ifadelerini kullandi.

“Çocuklarin yasadigi travmadan sonraki duruma alismalari için çesitli etkinlikler düzenliyoruz”

Sel bölgesine Tekirdag’dan gelen psikososyal destek ekibinden Baran Kaya da, “Su anda burada çocuklarla ilgileniyoruz, çocuklarin yasadigi travmadan sonraki duruma alismalari için çesitli etkinlikler düzenliyoruz, çocuklarla oyunlar oynuyoruz. Ailelerle yaptigimiz görüsmelerde ise bir formumuz var. Ailelerin bu travmadan nasil etkilendigini, temel ihtiyaçlarinin neler oldugunu belirlemeye çalisiyoruz. Ikinci önceligimiz ise aile içinde bir travma yasayan var ise o kisilerle bireysel görüsmeler yapiyoruz. Burada psikososyal destek dedigimiz modelimiz devreye giriyor. Bireysel görüsmeye ihtiyaç duydugumuz kisiler ile doldurdugumuz form neticesinde uzman psikologlara yönlendirmesini yapiyoruz, bunlarla görüsmelerini sagliyoruz. Eger bu görüsme sonucunda ileri düzeyde terapiye ihtiyaçlari var ise ona uygun bir model olusturuluyor” dedi.



Psikososyal destek ekipleri ile birlikte eglenceli vakit geçirdiklerini söyleyen 12 yasindaki Saniye Demirci ise, “Burada hocalarimizla birlikte oyunlar oynuyoruz, egleniyoruz, hosça vakit geçiriyoruz. Burada çok iyi. Yardim eden ya da edemeyen herkese tesekkür ediyorum. Burada hocalarimizla birlikte kutu oyunlari oynuyoruz, çubuk oyunlari oynuyoruz, ara sira top oynuyoruz, yeni arkadaslar edindim” diye konustu.

Kaynak: İHA