'Manavgat Altin Susami' Cografi Isaret Ile Tescillendi

Antalya'nin Manavgat ilçesine özgü "Altin Susam" cografi isaret tescil belgesi aldi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi (MATSO) Baskani Seydi Tahsin Güngör, düzenledigi basin toplantisinda, Manavgat Altin Susami için yaptiklari basvurunun olumlu sonuçlandigini, ürünün Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescillendigini bildirdi.

Manavgat'ta yetisen susamin Osmanli döneminde saray mutfaginda tercih edildigini ve 500 yil geçmise sahip oldugunu belirten Güngör, söyle konustu:

"Manavgat Altin Susami, aromasi ve yagi ile diger susamlardan farklidir. Diger susamlarin yag orani yüzde 40 civarinda iken Manavgat'ta yetisen susamin yag oraninin yüzde 60 seviyelerinde oldugu bilimsel analizlerle de kanitlanmistir. Osmanli döneminde saray mutfaginda susamdan yapilan tatli ve tahinin Manavgat'tan gittigine dair Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Behcet Karaca'nin doçentlik tezinde bilgiler yer almaktadir."

Antalya'da yaklasik 54 bin dekar alana ekilen susamdan yaklasik 4,5 ton civarinda hasat edildigini aktaran Güngör, "Manavgat'ta 45 bin dekar alandan 3,8 ton susam elde edilmekte. Türkiye'de üretilen susamin yaklasik beste biri Manavgat'tan karsilanmaktadir." dedi.

Güngör, Manavgat Altin Susami'nin tescillenmesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatini kaybeden Ahmet Boztas'in desteginin bulundugunu söyledi.

Manavgat Ziraat Odasi Baskani Rasim Metin de kilogrami 8 ile 9 liradan satilan susamin geçen sene 17 liraya yükseldigini, bu yil fiyati revize ettirmeyi düsündüklerini dile getirdi.

Kaynak: AA