5 Asirlik Mezar, Insan Boyunu Asan Taslari Ile Dikkat Çekiyor

Sivas’in Altinyayla ilçesinde bulunan ve 500 yillik oldugu düsünülen tarihi mezarlik, ilginç mezar taslariyla da dikkat çekiyor.

5 Asirlik Mezar, Insan Boyunu Asan Taslari Ile Dikkat Çekiyor
Sivas’in Altinyayla ilçesi tarihin ilk çaglarinda Anadolu’da hakimiyet kuran Mezopotamya, Hitit, Roma ile Bizans Imparatorluguna ev sahipligi yapti. Birçok tarihi degeri ve kalintiyi içinde barindiran ilçede 500 yillik oldugu düsünülen mezarlik dikkat çekiyor. Mezarlikta yuvarlak mezar taslarinin yani sira insan boyunu asan taslar da bulunuyor. Öte yandan mezar taslarinda yazi bulunmadigi için mezarlikta yatanlarin kimlikleri bilinmiyor.

“Tarihi bir kayit yok’’

Ilçe sakinlerinden Kadir Yilmaz, “Ben 85 yasindayim, bu mezarlarin bazilari biliniyor, çogu ne zamandan kalma bilinmiyor. Sarikli taslar var. O mezarda yatanlar hoca olurmus veya da aga olurmus. Mezar belli olsun diye öyle yaparlarmis’’ dedi.

Mehmet Karani, mezarliga ait tarihi bir kayit olmadigini belirterek, “Bu mezarlarin geçmis tarihini bilen yoktur. Buralar tarihi eser oldugu için ne tarihlerini bilen var ne üzerindeki yaziyi okuyabilen var. Bazi mezarlarin baslarinda sapka gibi bir sey var ama ne oldugunu bilen yok. En az 600 yillik mezarlik çünkü. Tarihini kimse bilmiyor. Buraya ait tarihi bir kayit yoktur çünkü buradaki yazilar okunmuyor. Burada kimsenin kimligi belli degil, kimse bilmiyor yani. Bu mezarlik tamamen dolu ama çogu mezar kaybolmus. O zamanlarda tas dikecek gücü olmadigindan dolayi kaybolmus. Burada bos yer yoktur, en az 500 tane mezar var burada ama o denemin zenginleri tas dikmis’’ seklinde konustu.



Insan boyunu asan taslar var

Nafi Öztürk ise insan boyunda taslar oldugunu söyleyerek, “Bu mezarligin tarihini bilmiyoruz. Buralarda büyük taslar var, bu taslari o zamanlar nasil getirdiler, insan gücüyle mi geldi, kagnilarla mi geldi yoksa o zamanlar yasayan insanlar çok mu güçlüydü bilemiyoruz. Insan boyunu asan büyük büyük taslar var. O zamanlar bu taslari ne anlamla diktiler onu da bilmiyoruz. Ilginç görünümlü taslar var burada. Ne amaçla koyuldugunu, hangi insana o tasi neden koyuldu, bilmiyoruz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA