(Özel) Altintepe Kalesi Turizme Açilmak Için Gün Sayiyor

Erzincan’da Tarihi Ipek Yolu üzerinde bulunan ve kazi çalismalari sonrasi açik hava müzesine dönüstürülen 2900 yillik Altintepe Kalesi’nde restorasyon çalismalari sürüyor. Altintepe Kalesi turizme açilmak için gün sayarken üniversite ögrencileri düzenlenen etkinlikle buraya ziyarette bulundu.

(Özel) Altintepe Kalesi Turizme Açilmak Için Gün Sayiyor
Erzincan’da Tarihi Ipek Yolu üzerinde yer alan ve restorasyon ile yürüyüs yollari yapilarak "arkeopark" olarak bilinen açik hava müzesine dönüstürülen Urartularin günümüzü ulasan en önemli sehirlerinden Altintepe Kalesi turizme açilmak için gün sayiyor.

Dogu Roma Imparatorlugunun da önemli merkezlerinden olan Altintepe Kalesi, Erzincan il merkezinin 14 kilometre kuzeydogusunda Üzümlü ilçesinde yer alan yaklasik 60 metre yüksekligindeki tepede bulunuyor. Urartu döneminde insa edilen ve yapilan kazilarda özellikle milattan önce (MÖ) 850-590 yillarina ait yüzlerce tarihi eserin bulundugu kale ve çevresindeki ilk kazi, 1959-1967 yillari arasinda Ankara Üniversitesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Tahsin Özgüç baskanliginda gerçeklestirildi.

Kültür ve Turizm Bakanligi ile Atatürk Üniversitesi is birligiyle 2003 yilinda Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoglu tarafindan kalede yeniden yapilan kazi çalismalari ise 2019 yilinda tamamlandi.

Gerçeklestirilen kazilarda Dogu Anadolu Bölgesi’nde Urartu dönemine ait olan ve bazilari tek örnek olan birçok önemli bilgi ve tarihi eser elde edildi. Urartularin Anadolu’da bugüne ulasan en önemli sehirlerinden olan 2900 yillik kale, bu kazi çalismalari sonrasi hazirlanan projeyle restore edilip yürüyüs yollari yapilarak açik hava müzesine dönüstürüldü. Özellikle tarih meraklilarinin ilgisini çekmesi beklenen kaledeki arkeoparak, tamamlanmak üzere olan projenin bitmesiyle turizme açilacak.

“2 bin 900 yillik Altintepe Kalesi’ne gezi düzenlendi”

Erzincan’da yüz yüze egitimin açilmasiyla birlikte tarihi Ipek Yolu üzerinde yer alan 2 bin 900 yillik Altintepe Kalesi’ne Turist Rehberligi Programi tarafindan gezi düzenlendi.

Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Turizm Seyahat ve Eglence Hizmetleri Bölümünün etkinligiyle, günümüze kadar ulasmis en önemli Urartu sehirlerinden olan, Anadolu arkeolojisi açisindan büyük önem arz eden Altintepe Kalesi’nin tarihi izleri bu kez gençlerle hayat buldu. Konum olarak Erzincan il merkezinin 14 kilometre kuzeydogusunda ki Üzümlü ilçesinde yer alan, yaklasik 60 metre yüksekligiyle sehrin manzarasini gözler önüne seren Altintepe Kalesi, ögrencilerin de ilgi odagi oldu. Dogu Roma Imparatorlugu’nun önemli merkezlerinden olan ve 3 medeniyete ev sahipligi yapan Altintepe Kalesi, gerçeklestirilen kazilarda bulunan yüzlerce tarihi eser ve çevresindeki kalintilar ile birlikte yeni düzenlemesiyle turizme kazandirilacak.

Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Erkan Günes, “Bugün ögrencilerimizle pandeminin vermis oldugu evlerde kalma durumunu atlattik” diyerek, “Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu olarak ögrencilerimize Erzincan’in sahip oldugu dogal ve kültürel kaynaklari yerinde görme imkani sagladik. Hem pandemiden sonra yüz yüze açilan egitime katki vermek açisindan hem de ögrencilerimizin kisisel gelisimine katki sunmak açisindan böyle bir egitim gerçeklestiriyoruz. Erzincan sahip oldugu dogal ve kültürel kaynaklar açisindan çok zengin bir cografya. Önümüzde ki 2 yil boyunca ögrencilerimize Erzincan’in sahip oldugu kaynaklari bu sekilde gezilerimizle sunacagiz. Bugün birçok medeniyete ev sahipligi yapmis Altintepe’deyiz. Önemli bir cografya ve bu cografyayi tanitiyoruz.” seklinde konustu.

Yapilan etkinligin amacina deginen Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Turizm Seyahat ve Eglence Hizmetleri Bölümü Baskani Dr. Ögr. Üyesi Necibe Sen, “Bugün okulumuzda ki ögrencilerimizle birlikte okul gezisi gerçeklestirdik. Gezimizin programinda öncelikle Erzincan Eksisu’da bulunan Kaplicamizi gezdik. Ve personellerimizden kaplica ile ilgili bilgi aldik. Sonrasinda Eksisu sazlik ve mesire alani hakkinda ögrencilerimiz sunumlarini yaptilar. Turist Rehberligi Programi ögrencileri, Turizm Isletmeciligi ögrencileri ve Turizm Seyahat Hizmetleri Programinda ki ögrencilerimizle birlikte Altintepe’deyiz. Altintepe tabi Erzincan için çok önemli bir ören yeri, bir kale. Kale antik uygarliklara ait özellikle Urartu Dönemine ait bize oldukça bilgiler veriyor. Buraya gelmekte ki amacimiz Erzincan’daki Turizm sektörünü canlandirmak. Bizim yapmamiz gereken seylerin basinda Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu olarak hem de Turizm Seyahat ve Eglence Hizmetleri programi olarak ögrencilerimize bölgemizle ilgili dogru bilgileri aktarip, onlarin sonrasinda bölgemizi daha iyi tanitmalarini saglamak. Bu dogrultuda bu programlarda ki ögrencilerimizle birlikte suanda Altintepe’de yer aliyoruz. Ögrencilerimizin hepsine görevler verildi.

Her yapi. Bine ve kalinti ile ilgili sunumlari var. Bundan sonra 2 haftada bir bölgelerimizi ziyaret edecegiz.” ifadelerini kullandi.

Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Turist Rehberligi Programinda görev yapan Ögr. Gör. Özkan Usullu ise, “ Bugün Altintepe ören yerindeyiz. 3 medeniyete ev sahipligi yapmis bu ören yerini yüz yüze egitimin baslamasiyla ögrencilerimizle birlikte gezme firsati bulduk. Yeni düzenlemesi yapilan bu ören yerinde ögrencilerimizle birlikte yapilan ilk gezimiz.” dedi.

Kaynak: İHA