(Özel) Meme Alti Bypass Ameliyati Oldu, Gitar Çalarak Doktoruna Resital Verdi

Müzik ögretmenligi yapan 36 yasindaki Yilmaz Giris, hem ailesinde çok sayida kalp hastasi bulunmasi hem de damarlarindaki ciddi darlik nedeniyle Giresun’dan Izmir’e gelerek “meme alti bypass” ameliyati oldu. Gögüs kemigi kesilerek yapilan açik yöntemin aksine meme altindan girilerek yapilan operasyondan birkaç gün sonra gitarini eline alan Giris, doktoruna gitar çalip tesekkür etti.

(Özel) Meme Alti Bypass Ameliyati Oldu, Gitar Çalarak Doktoruna Resital Verdi
Giresun’da müzik ögretmenligi yapan 36 yasindaki Yilmaz Giris, gögüs ve sirt agrisi nedeniyle hastaneye basvurdu. Ailesinde çok sayida kiside kalp rahatsizligi öyküsü olan Giris’in damarlarinda ciddi darlik tespit edildi, bypass yapilmasi gerektigi söylendi. Amcasinin klasik yöntemle bypass ameliyati olduktan sonra uzun sayilabilecek bir sürede normal hayatina döndügünü belirten Giris, internet üzerinden yaptigi arastirma ile “meme alti bypass” ameliyati olmaya karar verdi. Meme alti bypass ile çok daha kisa sürede müzige geri dönebilecegini ögrenen Giris, solugu Izmir’de aldi. Izmir Kent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Cüneyt Narin tarafindan ameliyata alinan müzik ögretmeni, meme altindan girilerek bypass oldu. Ameliyattan birkaç gün sonra gitarini eline alabilen genç adam, doktoruna gitar çalarak tesekkürlerini iletti.

Aile öyküsünde kalp rahatsizliklari vardi

Hem anne hem de baba tarafinda kalp rahatsizligi olan akrabalarinin oldugunu söyleyen Giris, “Benim bes amcam var. Biri bu sebepten rahmetli oldu. En büyük amcam bypass ameliyati geçirdi. Bir küçük amcam kalp krizi geçirdi ve stent takildi. Onun oglu kalp krizi geçirdi ve stent takildi. Babaannemi de kalp rahatsizliklari sebebiyle kaybettik. Anne tarafinda da ikinci dereceden akrabalarimda iki kez kalp krizi vak’alari yasandi ve stentler takildi. Beni bu durum çok uzun süredir korkutuyordu. Sirtta ve gögüste zaman zaman agrilar hissediyordum. Merdiven çikarken fazlasiyla yoruluyordum. Yani hayati yarim yasamaya basladigimi hissediyordum. Kolesterol degerlerim de yüksek çikinca anjiyo oldum ve bypass önerildi” dedi.



“Ameliyat olmamisim gibi hissediyorum”

Bypass ameliyati konusunda endiselerinin oldugunu belirten Giris, “Bypass yapilmasi gerektigini ilk duydugumda çok agir bir psikolojiye sürüklendim. Günlerce agladim. Bu yasta gögüs kemiginin açilmasi fikri beni korkutmustu. Büyük amcam ameliyattan sonra normal hayatina dönüs için uzun süre çaba harcamisti. Bu duruma tanik olunca çok korktum. Hayatimin geri kalanini vücudumda izle yasamak da istemiyordum. Daha sonra meme alti bypass yöntemini ögrendim. Izmir Kent Hastanesine basvurup doktorumla konustugumda kafamdaki sorulara cevap buldum ve kalp krizi riskinden kurtulmak için ameliyat olmak istedim. Ben müzik ögretmeni oldugum için çalgidan çok uzakta yasayamam. Ameliyattan bir gün sonra yogun bakimdan çiktim ve birkaç gün içerisinde gitari elime alabildim. Kendimi neredeyse ameliyat olmamisim gibi hissediyorum. Bazen unutup ameliyat olmamisim gibi davranislar sergileyebiliyorum” diye konustu.



“Çok sik yapilan bir operasyon degil”

Izmir Kent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Cüneyt Narin de, tedavi süreci ile ilgili sunlari söyledi: “Hastamizin, aileden gelen bir kolesterol yüksekligi hastaligi bulunuyordu. Ayrica erken yasta kalp rahatsizligi sorunlari olan bir hastamiz. Birinci dereceden yakinlarinda stent takilmasi, balon islemleri yapilmasi gibi öyküleri olan bir hastamiz. Kendisinde de benzer problemler olunca dis merkezde bir kalp ameliyati önerilmis. Ancak aktif çalisan ve müzik enstrümanlariyla ilgilen bir kisi oldugu için gögüs kemiginin açilmasiyla yapilacak operasyon sonrasinda müzik aleti çalma kazanimlarinin biraz gecikebilecegini düsünerek meme alti bypass ameliyati olmayi planladi. Meme alti bypass operasyonu çok sik yapilan bir operasyon degil. Dis merkezde kendisine yapilan anjiyo videosunu bize izlettiginde meme alti bypass ameliyatini olabilecegine ve bu kriterlere uyabildigine karar verdik.”

Ameliyattan sonra doktoruna gitar çaldi

Meme alti bypass ameliyatinin, gögüs kemiginin kesilmesiyle yapilan operasyondan daha farkli oldugunu ifade eden Doç. Dr. Cüneyt Narin, “Meme alti bypass operasyonunda, sol meme altindaki iki kaburga arasindaki küçük bir pencereden kalbe ulasiyoruz. Özel cihazlar ve çogu zaman kamera yardimiyla kalbin bazi bölümlerini görüyoruz. Ameliyat, açik teknigine göre biraz daha uzun sürüyor. Hasta; agri yönünden, sosyal hayata ve is ortamina geri dönüs yönünden ameliyat sonrasi çok büyük kazanimlar sagliyor. Tabii ameliyat sirasinda cerraha biraz daha fazla is düsüyor. Hastamiz kisa bir süre yogun bakimda kaldiktan sonra servise döndü. Kendisini ziyarete gittigimde basucunda gitarini gördüm. Müzik ögretmeni oldugunu zaten biliyordum ama ameliyat sonrasi gitar çalmayi düsünecegini, bir müzik enstrümanina hemen sarilmak isteyecegini çok aklima getirmemistim. Görünce çok sasirdim ve çok mutlu oldum. Ona, ‘Bir ara bana da bir müzik çalarsaniz çok memnun olurum’ dedim. Çünkü benim de akustik gitar çaldigim dönemlerim olmustu. Kendisi de beni kirmadi. Ameliyatin erken döneminde bana resital verdi. Bu sekilde benim de gitara olan hevesim alevlendi diyebilirim” sözlerine yer verdi.

Meme alti bypass ameliyatinin kazanimlari

Gögüs kemigi kesilerek yapilan açik ameliyat ve meme alti bypass operasyonu arasindaki farklari anlatan Narin, söyle konustu: “Açik teknikle yapilan operasyonlarda gögüs kemigi ikiye ayriliyor. Bu ameliyatlarin sonunda kemiklerin tekrar çelik telle birlestirilmesi söz konusu. Bu birlestirmeden dolayi kemigin kaynama süreci ortalama 6-8 hafta sürüyor. Bu süre içerisinde kemiklerin düzgün kaynayabilmesi için özellikle omuzlari ve boyun alt tarafini çok fazla hareket ettirecek davranislardan kaçinmak gerekiyor. Ameliyat sonrasi yan yatma konusunda 6 haftalik bir kisitlama getirmek zorunda kaliyoruz. Araba kullanma konusunda da 6 haftalik bir önlem süresi var. Bisiklete binme, spor yapma, bazi enstrümanlari çalma konusunda ne yazik ki bir süre beklenmesi gerekiyor. Açik ameliyat sonrasinda özellikle 6 hafta boyunca bazi hobileri uygulamak çok kolay degil ama meme alti bypass ameliyati olan hastalarin, 2. gün yan yatabilme olanagi var. Hastaneden taburcu olurken kendi arabasiyla giden hastalarimiz var. Taburcu olduktan 10 gün sonra 350 kilometre yoldan gelen hastalarimiz var. Bunlar meme alti bypass ameliyatinin birer kazanimlari olarak söylenilebilir.”
Kaynak: İHA