Çocuklar Esyalarini Sürekli Unutuyorsa 'Dikkat Eksikligi' Olabilir

Dikkat eksikliginin çocukluk döneminde baslayarak etkisini tüm yasam boyu gösteren bir bozukluk oldugunu belirten Psikolog Anil Özcan, “Çocuklarda okul öncesi dönemde fark edilmesi zor olsa da okul hayatinin baslamasiyla kendini gösterebilmektedir. Dikkat eksikligi ve hiperaktivite olan çocuklar, derse dikkatini vermekte zorlanir ve dikkat süreleri yasitlarina göre daha kisa olmaktadir” dedi.

Çocuklar Esyalarini Sürekli Unutuyorsa 'Dikkat Eksikligi' Olabilir
Dikkat eksikligi yasayan çocugun akli baska yerdeymis gibi davranislar sergileyebilecegini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Anil Özcan, “Çocugun dersin basina oturmakta zorluk yasamasi, sinavlarda bildigi sorulari yanlis yapmasi, çok basit yapilmasi gereken islemlerde hatalar yapmasi, esyalarini etrafta unutmasi, basladigi isleri bitirmekte zorluk yasamasi, zamaninda yapilmasi gereken sorumluluklar ve islerini en sona birakmasi, sürekli daginiklik hali ve sorulari okumadan cevaplamasi gibi sorunlar dikkat yönetimi ile ilgili bir sikinti oldugunu düsündürmektedir” diye konustu.



Okula uyum saglamalari zorlasabilir

Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu olan çocuklarin, derse dikkatini vermekte zorlandigini ve dikkat sürelerinin yasitlarina göre daha kisa oldugunu belirten Psikolog Özcan, sunlari söyledi:

“Dikkat eksikligi yasayan çocuklar, arkadaslari ile sosyal ortamlarda sorunlar yasayabilir, okula uyum saglamada zorluklar yasayabilirler. Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu çocukluk döneminde yüzde 8 oraninda görülmektedir. Bu her 20 çocuktan birinde dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu görüldügü anlamana gelmektedir. Bu sorunun ergenlik döneminde yüzde 6, eriskinlik döneminde yüzde 4 olarak görüldügü bildirilmektedir.”

MOXO testi ile dikkat eksikligi ögrenilebilir

MOXO testi ile bireyde dikkat eksikliginin ögrenilebilecegini ifade eden Psikolog Özcan, test hakkinda su bilgileri paylasti:

“MOXO testi, çocuklar ve yetiskinler için gelistirilmis, 6 yas ve üzeri tüm çocuk ve gençlerde dikkat ve dikkat bilesenlerini ölçen (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder), dikkat eksikligi hiperaktivite bozuklugu tanisina yardimci olan bilgisayar üzerinden yapilan görsel ve isitsel çeldiricilerin oldugu online dikkat ölçme testidir. Dikkat eksikligi, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini saglar. MOXO dikkat testi dünyada 30’dan fazla ülkede kullanilan ve hastanemizde de uygulanan bilgisayar tabanli bir testtir.”
Kaynak: İHA