ABD, Esed Ile Iliskileri Normallestirme Çabalarini Desteklemiyor

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Suriye'de siyasi çözüm konusunda geri dönüsü olmayacak sekilde ilerleme kaydedilmeden, Bessar Esed rejimi ile iliskileri normallestirme çabalarina destek verme veya rejime yönelik yaptirimlari kaldirma niyetlerinin olmadigini söyledi.

Blinken, Israil Disisleri Bakani Yair Lapid ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Disisleri Bakani Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile iki ülke arasindaki normallesme anlasmasinin yil dönümünde, Washington'da bir araya geldikten sonra, bakanlarla ortak basin toplantisi düzenledi.

Son zamanlarda birçok Arap ülkesinin, Esed ile iliskileri normallestirme yoluna gittigine iliskin soruya yanit veren Blinken, Joe Biden yönetiminin, Suriye'deki temel amacinin, yardima muhtaç insanlara insani yardim yetistirmek ve mümkün ölçüde çatismalarin azaltilmasini saglamak oldugunu belirtti.

Blinken, Suriye'nin kuzeybatisinda insani yardim koridorunu açmayi kismen basardiklarini ifade ederek, ABD'nin, DEAS ile mücadele ve Esed rejimini uluslararasi normlara uymaya zorlama konusundaki çabalarina da dikkati çekti.

Arap ülkelerinin, Esed'i yeniden tanima girisimlerine iliskin degerlendirmede bulunan Blinken, "Suriye'de bizim görüsümüze göre sart ve hayati önemdeki siyasi çözüme dogru geri dönülemez bir ilerleme kaydedilmedikçe su ana kadar yapmadigimiz ve yapmaya niyetimizin olmadigi seyler, Esed ile normallesmek veya Esed ile iliskileri iyilestirme çabalarina destek vermek, herhangi bir yaptirimi kaldirmak, yeniden insa çabalarina karsi çiktigimiz durusumuzu degistirmek." dedi.

Kaynak: AA